Читалићи 2017 награђени

Основна школа „Миливоје Боровић“ из Мачката, села надомак Златибора чувеног по пршути, била је домаћин овогодишње Међународне смотре читалаштва „Читалићи 2017“ и организатор ИТ конференције „Читалићи у освајању вештина за 21. век“. Ове манифестације одржале су се у Мачкату и Чајетини 20. и 21. маја 2017. године.

Међушколском пројекту „Читалићи“, који је ушао у Календар такмичења Министарства просвете почев од 2015. године, ове године придружило се преко 5000 ученика, ментора и сарадника из око 80 школа Србије, Републике Српске и дијаспоре. Смотру читалаштва подржало је Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, у чијем сe Календару такмичења и смотри ова смотра и налази, Друштво школских библиотекара Србије, а Министарство трговине, туризма и телекомуникација подржало је реализацију ИТ конференције „Читалићи у освајању вештина за 21. век”, која је добила и акредитацију ЗУОВ-а.

citalici 2 633x333 article 02

 

У оквиру програма добродошлице у Дому културе у Чајетини одржана је представа ученика ОШ „Миливоје Боровић“ и ОШ „Димитрије Туцовић“, као и представа Студија глуме Центра за културу и уметност из Алексинца.

Пројекат „Читалићи“ зачео се у души неколицине ентузијаста просветних радника, на челу са Мајом Радоман Цветићанин, а развијао се сугестијама и искуством учитеља, наставника, библиотекара, писаца… Основни циљеви смотре су промоција културе читања и подстицање ученика на читање, развијање вештине критичког читања и креативног писања, промоција библиотеке као важног места за учење и развијање креативности ученика, као и међупредметна сарадња. Ранг листе најбољих и награђених ученика и школа можете видети овде: https://citalici.wordpress.com/.

Многобројни наставници и школски библиотекари присуствовали су ИТ конференцији, која је била усмерена на унапређивање образовно-васпитног рада са ученицима. Остварен је основни циљ – да се савремене технологије приближе свим актерима образовања, ради стицања нових знања и компетенција. Представљали су се и трендови и примери добре праксе, домаћа знања и резултати досадашњег рада. Од коришћења интернета, друштвених мрежа и мултимедија као средстава у настави књижевности, али и у физици, од постављања линкова и апликација, до употребе различитих веб-алата и примене дигиталних тестова у настави, као и савремених програма за пословање школских библиотека, дискутовало се о прилагођавању дигиталним медијима, али и о критичким односима према употреби информационих технологија.

citalici 2 633x333 article 01

 

Темељ свег знања је разумевање прочитаног, без обзира да ли читамо страницу књиге или текст на екрану. Сматрамо да тајна освајања читалачке, медијске и информационе писмености лежи у враћању деце и младих књизи. јер однеговати или пробудити код ученика љубав према књизи и читању, развијати вештине писаног изражавања и неговања ћириличног писма, доприносе да се свако дете развије до својих пуних потенцијала. Унапређење писмености и читања, темељ је целоживотног учења.

Мирјана Р. Пејовић, Ана Дуковић