Slide 1
Image is not available
Друштво школских библиотекара Србије

Завршни сусрет пројекта Оштро Перце 2015/2016. одржан је 22. априла 2016. године у Основној школи „Свети Сава“ у Београду програмом којим је обележен и Светски дан књиге и ауторских права.

 

У свечаној сали су се окупили ученици, библиотекари и наставници из школа учесница у пројекту из Београда, Младеновца и Крагујевца и представници покровитеља, издавачких кућа „Одисеја“ и „Креативни центар“, Марија Вукосављевић и Јелена Драгојловић.
Присутне је поздравила Слађана Галушка, библиотекар у ОШ „Свети Сава“, и говорила о важности књига и читања, као и поштовања ауторских права. Подсетила је да се Светски дан књиге обележава у част великих писаца као што су Сервантес и Шекспир и да се 2016. навршава 400 година од њихове смрти. Затим су Александар Јоковић и Лазар Видић, ученици седмог разреда, говорили о животу и делу Шекспира и казивали на енглеском и српском језику његове познате стихове: сонет 18 и монолог Хамлета из истоимене трагедије.
У наставку програма Анђелка Танчић, наставник српског језика у Основној школи „Светозар Марковић“ из Београда, говорила је о току пројекта Оштро Перце 2015/2016. и улози библиотекара и наставника у подстицању децу на читање и креативност. Потом су ученици прочитали најуспешније приказе књига, показали су стрип настао на основу романа „Рико, Оскар и тајанствене сенке“, а представљени су и радови ученика нижих разреда школе домаћина постављени на паноима.
Ауторима најбољих радова су додељене награде, дипломе и похвалнице, а школама захвалнице за учешће у пројекту. Скуп је завршен позивом ученицима да и даље читају и стварају кроз пројекат Оштро Перце.