Slide 1
Image is not available
Друштво школских библиотекара Србије

Поводом Међународног дана матерњег језика – 21. фебруара

Друштво школских библиотекара Србије позива све школске библиотекаре да обележе овај датум у својим библиотекама, на нивоу своје школе или удруживањем са другим школама

Предлажемо читање наглас омиљених стихова, цитата, делова омиљених књига, као и разговор о прочитаном.

Читајмо гласно са ученицима у школској библиотеци, у учионици, испред школе, на игралишту, у парку, на тргу, на ливади...

Можемо позвати у госте: писце, издаваче, родитеље, баке и деке ученика, учитеље и наставнике, представнике установа и удружења која афирмишу културу и уметност, уметнике, представнике локалне заједнице, као и представнике медија.

Предлажемо да читање почне у 5 до 12 (11.55), што би симболично представљало крајње време да се окренемо неговању матерњег језика, књиге и културе уопште.

Циљ ове заједничке активности јесте подстицање читања, као и неговањe матерњег језика, повезивање школске библиотеке и школе са локалном заједницом, повезивање са установама и удружењима која се баве афирмисањем културе и уметности, као и промоција рада и сарадње школских библиотекара.

Слоган можете смислити сами или нам предложити неки заједнички, као на пример: Кад отвориш књигу, отвори се срце, У читању је и моћ и радост, Подели радост читања са свима и слично.

Забележене тренутке гласног читања поделите са нама, пошаљите нам вест или извештај, фотографије или снимак на имејл адресу: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., како бисмо најбоље од њих могли да објавимо на веб-сајту и Фејсбук страници Друштва, као и у другим медијима.

Покажимо да су школске библиотеке корисна и забавна места где се учи, траже информације, раде домаћи задаци, пишу семинарски, матурски радови и, пре свега, читају књиге.

Укажимо на значај књиге, читања и школске библиотеке!

Негујмо матерњи језик и културу!

Друштво школских библиотекара Србије

Article intro picture: Purdue BDSA