Slide 1
Image is not available
Друштво школских библиотекара Србије

„Читај гласно” прва је национална промоција читања коју је покренуло Друштво школских библиотекара Србије, акција којој су се прикључили многобројни школски библиотекари основних и средњих школа широм земље. Желели смо да из школске библиотеке инспиришемо још више деце и одраслих да читају више, да их охрабримо да поделе своје уживање у читању и да покажемо да читање доприноси квалитету живота.

Промоција културе читања треба да постаје централна обавеза сваке школске библиотеке. Без основних вештина читања, не можемо на задовољавајући начин савладати многе друге вештине. Читање у нашем друштву знања и информација је незаобилазно.

Поред промоције читања књига, данас школски библиотекари имају додатну мисију – да створе компетентне младе људе који могу сами да се крећу кроз велике токове информација, и да те младе науче како сами да умеју да изаберу одговарајућу међу многобројним информацијама. На овај начин, ученици се оспособљавају за учење које се никада не завршава.

И индивидуално и групно, читање има важно место у школи. Сваки разговор након читања књиге омогућава процењивање, учење, разумевање. Ученици треба да сазнају да књиге не садрже само информације, нити само ствари за учење, него треба и да увиде да је читање и забавно и пријатно. Верујемо да се све мења када читамо. Ми, школски библиотекари, свакодневно смо међу књигама и желимо да се број оних који читају ради задовољства повећава. (На)учимо читати читањем.

Улога библиотекара у стварању читаоца један је од најузбудљивијих и најдивнијих момената овог посла. Друштво школских библиотекара Србије захваљује се свим ученицима, наставницима, гостима и школским библиотекарима, који су подржали ову акцију и промовисали читање, матерњи језик и културу.

Oпширан извештај о реализацији акције „Читај гласно” у школама широм Србије, можете прочитати у наредном броју нашег он-лајн часописа „Школски библиотекар”.

Списак свих школа које су нам послале своје прилоге можете пронаћи овде, као и фото-албум који дочарава делић атмосфере обележавања Међународног дана матерњег језика.

Школски библиотекари Весна Ивановић, Мирјана Радовановић Пејовић, Марко Ламбета, Жељко Марчетић