Slide 1
Image is not available
Друштво школских библиотекара Србије

Редовна 12. годишња Скупштина Друштва школских библиотекара Србије одржана је 27. 4. 2018. године у ОШ „Дринка Павловић” у Београду. Засебно су одржани, најпре свечани део са уваженим гостима и доделом награда најуспешнијим ученицима и награде „Мина Караџић” за најбољег школског библиотекара 2017. године, и радни део Скупштине.

Skupština DŠBS 2018 01

Школске библиотекаре, који су стигли из свих крајева земље, најпре је поздравио директор школе Јоле Булатовић. Истакао је значај школске библиотеке у васпитно-образовном раду и први честитао својој колегиници Славици Хорват, нашем најбољем школском за 2017. године. Свечани део Скупштине протекао је у духу поздравних речи новоизабраног председника Друштва Марка Ламбете, који је истакао важност струковног повезивања: „Управни одбор Друштва ове године желео је да отвори врата сарадње драгим гостима из струковних удружења: Удружења књижевника, Новосадске новинарске школе, Библиотекарског друштва Србије и Савеза учитеља Републике Србије, из које ће се, надамо се, у будућности изродити много различитих предавања, радионица, трибина, стручних скупова, пројеката... Већ смо успели да отворимо понека врата, која су до сада за нас била затворена, тако од почетка 2018. године наше Друштво има два своја представника у Радној групи за унапређење рада школских библиотека, при Министарству просвете, науке и технолошког развоја. Поред тога, још нам је драже, што сте ви, драге наше колеге, широм отворили врата својих библиотека, масовно се укључујући у акцију за школске библиотекаре „Читај гласно”, а и наградни Фото-конкурс за ученике „Разгледница из школске библиотеке” имао је велики одзив, а обе овогодишње акције Друштва смо заједничким снагама реализовали.” Милена Жерјал поздравила је присутне испред Савеза учитеља Србије, тврдећи да учитељи и библиотекари подстичу и развијају потенцијале ученика, а Весна Вуксан из Библиотекарског друштва Србије нагласила је колики је значај библиотекара и да је приступ информацијама кључан у данашње доба, а говорила је и о постизању веће видљивости библиотека у јавности. Тијана Фемић Бумбић, координаторка пројеката Новосадске новинарске школе причала је о увођењу праксе медијске и информационе писмености у постојеће системе основног и средњег образовања у Србији, а Зоран Хамовић, директор и главни уредник Издавачке куће „Clio”, испред Библиотеке плус, у разговору са чланицом Управног одбора Мирјаном Радовановић Пејовић, најавио је активности које би се односиле на сарадњу са школским библиотекарима.

Skupština DŠBS 2018 02

Дугим аплаузом и осмесима подршке школски библиотекари и колеге из школе придужили су се честиткама новом носиоцу престижне награде „Мина Караџић”, која се додељује од почетка рада Друштва. Највише аплауза добили су ученици који су били најуспешнији на Фото-конкурсу „Разгледница из школске библиотеке”. Допутовали су из свих крајева Србије, помало уморни, али поносни и задовољни јер су њихове фотографије биле одлуком стручног жирија најбоље на конкурсу. Награде су биле, наравно, књиге, а они су својим маштовитим фотографијама промовисали читање, школске библиотеке као места забаве, учења и креативног провођења слободног времена, кроз примену актуелне медијске и дигиталне писмености. Увек насмејана Јасминка Петровић, истакла је значај читања и незаменљиву улогу школских библиотекара у приближавању књиге и дечје литературе ученицима у школама. „Библиотекари су велика помоћ нама дечјим писцима, они праве мост између књига и деце”. Доделила је, у име Друштва школских библиотекара Србије, награде и захвалнице најуспешнијим на фото-конкурсу и сви су радо позирали са једном од најбољих и највише награђиваних савремених српских списатељица за децу и младе.

Skupština DŠBS 2018 03

Свечани део Скупштине био је праћен аплаузима, а радни део је био врло садржајан. Осим уобичајених усвајања извештаја о раду и финансијског извештаја за претходну, као и планова за текућу годину, бирани су и нови чланови Управног одбора, који је конституисан истога дана, допуњен је Статут, донет нови Правилник о Награди „Мина Караџић”. Било је обиље тема за дискусију и расправу, а због добре припреме и организације, остало је времена и за дружење, разговоре и планирање нових активности. Једна од основних смерница овогодишњег Плана рада је да се интензивира и продуби сарадња Друштва кроз рад и оснаживање подружница, да се континуирано ради на повећању броја чланова и њиховом, тачније нашем повезивању. Може се рећи да већина школских библиотекара вредно ради, али да постоји мањи број библиотекара који имају свест да је потребно непосредно се укључити, формирати подружнице и унапредити рад Друштва, а самим тим побољшати положај свих школских библиотекара у Србији.

Skupština DŠBS 2018 04

У 2018. години треба додатно интензивирати напоре за омасовљење броја чланова. Позивамо и овом приликом школске библиотекаре да се укључе у рад Друштва школских библиотекара Србије и допринесу бољем статусу свих школских библиотекара, јер је то наш заједнички интерес.

Овде можете погледати Записник са Скупштине, допуњену верзију Статута, као и фото-албум.

 Мирјана Р. Пејовић, Ана Дуковић