Slide 1
Image is not available
Друштво школских библиотекара Србије

Редовна годишња Скупштина Друштва школских библиотекара Србије одржана је у ОШ „Јован Дучић” у Београду 18. априла 2019.

Као и сваке године, била је то прилика да се сретнемо, саслушамо извештаје, упознамо се са плановима, разменимо искуства и идеје, а Друштво обећава мноштво нових акција и идеја за унапређење рада, али и положаја школских библиотекара. Том приликом, додељене су награде ученицима, победницима конкурса „Лето без бриге, проведи крај књиге” и „Разгледница из школске библиотеке”, као и најбољем школском библиотекару за 2018. годину, Драгани Пешић Главашевић.

Skupstina DSBS 2019 1

Директор ОШ „Јован Дучић” у Београду Слободан Маринковић лично је дочекао школске библиотекаре Србије и први нас је срдачно поздравио и упознао са нашом колегиницом, школским библиотекаром Миленом Станојевић, пожелео успешан рад и пријатан боравак. И заиста – тако је и било. Цео сусрет библиотекара улепшали су и ученици ОШ „Јован Дучић,” који су својим програмом, рецитовањем и свирањем, унели радост међу присутне надахнутим стиховима вечног Јована Дучића.

Skupstina DSBS 2019 2

Поздравне речи Марка Ламбете, председника Друштва школских библиотекара Србије, била су кратке и језгровите, а затим су се обратиле Јасна Јанковић, председница Уније синдиката просветних радника Србије и Сњежана Павловић, чланица председништва Синдиката радника у просвети Србије. Чули смо како су се одвијале активности синдиката и како су текли преговори синдиката  са Министарством просвете, како је изгледала синдикална борба за побољшање положаја школских библиотекара. Истакле су значај школских библиотека за образовно-васпитни систем и развој ученика, а Друштво им се одужило захвалницама за несебичну синдикалну подршку у борби за правично место у платним групама и разредима.

Skupstina DSBS 2019 3

Стручно предавање мр Весне Филиповић Петровић, школског библиотекара и самосталног педагошког саветника, „Напредовање школских библиотекара стицањем педагошких звања” било нам је свима интересантно и изазвало је конструктиван дијалог о многим питањима струке – поред стицања педагошких знања и о стицању лиценце за школског библиотекара и стручном испиту у НБС. Предавањем смо сви подстакнути да конкуришемо за звања у просвети,  а сазнали смо и које послове колегиница Весна обавља као сарадник Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Skupstina DSBS 2019 4

У радном делу, Скупштина Друштва је према тачкама дневног реда, након разматрања, усвојила Извештај о раду ДШБС за 2018. годину, као и Финансијски извештај за 2018. годину. Након расправе и подношења извештаја Надзорног одбора, Скупштина ДШБС је након изложеног предлога програма рада ДШБС, који је изложио председник Марко Ламбета, усвојила допуњени План рада за 2019. годину. Председник Друштва Марко Ламбета истакао је податке о веома активном раду ДШБС током прошле године, реализованим активностима Друштва, сарадњи... У пријатном расположењу и на паузи је настављена размена искустава и договорени будући међусобни заједнички пројекти школских библиотекара.

Skupstina DSBS 2019 5

Верификовањем мандата, разрешењем и избором нових-старих чланова Управног и Надзорног одбора  Друштва успешно је завршен рад овогодишње Скупштине, након које је одржан конститутивни састанак новог Управног и Надзорног одбора Друштва, које чине: Марко Ламбета – председник, Жељко Марчетић – потпредседник, Ивана Ранковић – секретар, Светлана Аћимовић, Мирјана Радовановић Пејовић, Драгана Пешић Главашевић, Јасмина Станков (чланови УО) и Наташа Стојиљковић – председница, Весна Филиповић Петровић, Наташа Марковић Атар (чланови НО).

Skupstina DSBS 2019 6

Истакнута је добра комуникација и сарадња међу члановима Друштва, али и план да у наредном периоду подружнице буду још бројније, агилније и укљученије у рад ДШБС, кроз тимски рад свих заинтересованих појединаца. Позитивна атмосфера Скупштине подсетила нас је на значај и праве вредности професије школског библиотекара.

Skupstina DSBS 2019 7

Овде можете погледати Записник са Скупштине, као и фото-албум.

Мирјана Р. Пејовић, Ана Дуковић