Slide 1
Image is not available
Друштво школских библиотекара Србије

„Читајмо гласно” друга је национална промоција читања, коју је покренуло Друштво школских библиотекара Србије 2018. године. Ове 2019. гласно смо читали 28. фебруара, поводом Националног дана књиге.

Желели смо да из школске библиотеке инспиришемо још више деце и одраслих да читају више, да их охрабримо да поделе своје уживање у читању и да покажемо да читање доприноси квалитету живота.

„Некад је за боље разумевање прочитаног потребно променити угао гледања...” Ово је прва реченица која је стигла на мејл Друштва школских библиотекара Србије поводом наше заједничке акције „Читајмо гласно”. Можда она најбоље одсликава наш положај и говори нам шта треба да учинимо: потребно је да променимо угао гледања – на себе, на свој посао, на свој положај...

Сматрамо да школски библиотекари треба да реализују активности које ће на приступачан начин промовисати читање, међу ученицима основних и средњих школа, међу колегама наставницима, међу родитељима, и по којима ћемо ми, школски библиотекари Србије, бити препознатљиви. Желимо да се наша добра решења виде, поделе, да инспиришу, а постоје заиста подстицајни примери – поједине наше колеге, школски библиотекари, организовали су акцију „Читајмо гласно“ на нивоу целе школе. Наводимо школе где је највише ученика гласно читало: ОШ „Светозар Марковић“, Краљево; ОШ „Жарко Зрењанин“, Зрењанин; ОШ „Вук Караџић“, Дољевац; ОШ „Јездимир Трипковић“, Латвица; Ваљевска гимназија, Ваљево.

Према достављеним подацима, а има колега који нам нису послале табеле са подацима о броју учесника, школски библиотекари ове године читали су гласно са 2349 ученика, а пратило их је 175 гостију – учитеља, наставника, писаца, родитеља...

Врло важна чињеница је што се подстицањем читања мотивишу ученици на коришћење књиге за учење, али и за истраживање различитих извора у школској библиотеци, па и изван ње, а све у сврху целоживотног учења које је императив данашњице, с обзиром на велики развој технологије и науке.

Ученици такође треба да увиде да је читање и забавно и пријатно. Ми, школски библиотекари, верујемо да се све мења када читамо. Ми смо свакодневно међу књигама и желимо да се број оних који читају ради задовољства повећа.

Друштво школских библиотекара Србије захваљује се свим ученицима, наставницима, гостима и школским библиотекарима, који су подржали ову акцију, подстицали читање, културу, неговање матерњег језика, и промовисали значај књиге и школске библиотеке.

Списак свих школа које су нам послале своје прилоге можете пронаћи овде, као и фото и видео албум, који дочарава део атмосфере наше и ваше акције гласног читања.

Мирјана Радовановић Пејовић
Марко Ламбета
Жељко Марчетић
Чланови Управног одбора Друштва школских библиотекара Србије