Slide 1
Image is not available
Друштво школских библиотекара Србије

Поштоване колегинице и колеге,

Позивамо вас да са Друштвом за стране језике и књижевности Србије и Друштвом школских библиотекара Србије у школама обележите 26. септембар – Европски дан језика.

Европски дан језика слави вишејезичност, вишекултурност и интеркултурност, толеранцију, отвореност и радозналост према другом. На овим вредностима почива и Друштво за стране језике и књижевности Србије које својим активностима ради на унапређењу наставе страних језика и остваривању међусобне сарадње наставника различитих страних језика који се уче у нашем школском систему, као и наставника других наставних предмета. Од ове године у ту сарадњу укључују се школски библиотекари-медијатекари и Друштво школских библиотекара Србије.

Први корак у поменутој сарадњи јесте стварање ризнице идеја и примера добре праксе која ће бити доступна на сајтовима оба друштва и која ће се стално богатити вашим прилозима. Позивамо вас, стога, да нам се у обележавању Европског дана језика придружите тако што ћете нам послати обавештења о успешним активностима и пројектима које сте већ остварили или онима које тек осмишљавате са својим ученицима. Активности, пројекти на којима сте радили или тек планирате да радите, успешни ученички радови допринеће размени искустава, умрежавању наставника али и ученика, и прослави хуманистичих вредности које сви заједно заступамо. Своје идеје и примере активности/пројаката можете нам послати на електронске адресе

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. и This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

а ми ћемо објавити ваше текстове или линкове ваших школа, уколико су опширније информације објављене на њиховим сајтовима.

Имајући у виду да је од почетка школске године до 26. септембра мало времена да се изврше опсежније припреме, наша два друштва желе да допринесу нудећи вам неколико идеја које можете преузети у целости или прилагодити својим потребама и околностима у којима радите.

Самог 26. септембра, кроз сасвим кратке активности, можете ученике упознати са европском породицом језика чији саставни део је и наш језик и исписати по коју реч, реченицу, цитат... на тим језицима. Друга идеја је да са ученицима извршите анкетирање оних који раде и уче у школи тако што ћете у холу поставити велики папир и све замолити да упишу језике – стране, класичне, регионалне, мањинске (и дијалекте, зашто да не?) – које макар мало говоре.

Онима који желе да се теми вишејезичности посвете мало темељније, предлажемо да са колегиницама и колегама наставницима страних и матерњег језика и школским библиотекарима планирају низ активности и догађаја који ће корисно објединити садржаје различитих наставних предмета и на којима ће се радити нешто дуже.

Предлажемо, такође, да ову школску годину посветимо читању књижевних дела и трагању за разноврсним димензијама присуства различитих језика. Са средњошколцима, на пример, можемо читати одломке из Рата и мира на руском и француском језику (у оригиналу, јер је дело тако и писано), а у школама где се уче други језици та дела можемо читати или на српском или преводе.

У раду ће колегама од посебне користи бити школске библиотеке као подршка наставном процесу, које ће сходно својим ресурсима условити различитост предложених активности и по квалитету и по квантитету.

С колегијалним поздравом,

Љиљана Ђурић, председник Друштва за стране језике и књижевности Србије,

Марко Ламбета, председник Друштва школских библиотекара Србије