Slide 1
Image is not available
Друштво школских библиотекара Србије

Поштоване колегинице и колеге,

Позивамо вас да заједнички са Друштвом за стране језике и књижевности Србије и Друштвом школских библиотекара Србије у својим школама обележите Европски дан језика, 26. септембар.

Европски дан језика слави вишејезичност, вишекултурност и интеркултурност, толеранцију, отвореност, радозналост и подстиче на целоживотно учење.

Позивамо вас да нам се у обележавању Европског дана језика придружите и затим пошаљете кратак извештај о обележавању. Ваши радови допринеће размени искустава, умрежавању наставника али и ученика, као и промоцију хуманистичих вредности које сви заједно заступамо. Своје идеје и примере реализованих активности можете нам послати на електронске адресе

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

а ми ћемо израдити извештаје и додати их у постојећу базу података.

У овим несигурним временима може бити изазов организовати догађаје који су сигурни и безбедни имајући у виду специфичну епидемиолошку ситуацију и да се ове године због пандемије све активности одвијају отежано и под другачијим околностима, па предлажемо да и наша активност буде у складу са препорученим мерама (од стране надлежних органа и институција) у циљу заштите и безбедности здравља.

Неколико идеја са којима можемо бити на прописаној дистанци: направити онлајн квиз са појмовима и преводима из језика који се уче у школи; израда стрипа или прављење паноа са адекватним темама и постављање изложбе; кроз сасвим кратке активности ученике упознати са европском породицом језика чији саставни део је и наш језик и исписати по коју реч, реченицу, цитат; ученици онлајн могу пронаћи информације о здрављу и превенцији заразне болести ковид-19 на језицима који се  уче у школи, као и о вирусу корона који је променио животе свих нас, и могу заједно са наставницима језика и школским библиотекарима да поставе линк (везу) на сајт  школе, или исти материјал  уврсте у електронску базу библиотеке како би информисао заинтересоване; писање песама на страним језицима и њихово превођење; прављење кратких видео снимака са поздравима или певањем на страним језицима, итд.

Реализација оваквих активности може помоћи ученицима да се снађу у проналажењу одговарајућих извора и литературе које могу користити за самостално стицање знања и развијање вештина, као и за учење и подизање свести о значају учења језика.

С колегијалним поздравом,

Др Биљана Чубровић, председник Друштва за стране језике и књижевности Србије
Мирјана Радовановић Пејовић, председник Друштва школских библиотекара Србије

Молимо вас да попуните следећу табелу, коју можете преузети овде, а уколико достављате фотографије, пошаљите их у jpg формату (а не у ворд документу) именоване називом школе.