Slide 1
Image is not available
Друштво школских библиотекара Србије

Поводом Националног дана књиге, 28. фебруара
Друштво школских библиотекара Србије
позива све школске библиотекаре да се укључе у акцију
„Читајмо гласно“
и четврти пут да заједнички обележимо овај датум

Читајмо гласно са ученицима у школској библиотеци, у учионици, испред школе, на игралишту, у парку, на тргу, на ливади...

Предлажемо читање наглас омиљених стихова, цитата, делова омиљених књига, као и разговор о прочитаном.

У овим несигурним временима може бити изазов организовати догађаје који су сигурни и безбедни, имајући у виду специфичну епидемијску ситуацију,  и да се ове године због пандемије све активности одвијају отежано и под другачијим околностима, па предлажемо да наша активност буде у складу са препорученим мерама (од стране надлежних органа и институција) у циљу обезбеђивања заштите и безбедности здравља.

Предлажемо да читање почне у 5 до 12 (11.55), што би симболично представљало крајње време да се окренемо неговању књиге и културе уопште.

Циљ ове заједничке активности јесте подстицање читања, као и неговање матерњег језика и културе читања, повезивање школске библиотеке и школе са локалном заједницом, повезивање са установама и удружењима која се баве афирмисањем културе и уметности, као и промоција рада и сарадње школских библиотекара.

Слоган можете смислити сами или нам предложити неки заједнички, као на пример: Кад отвориш књигу, отвори се срцеУ читању је и моћ и радостПодели радост читања са свима и слично. Овде можете преузети наш  плакат и постер.

Забележене тренутке гласног читања можете поделити са свима нама на Фејсбук групи Школски библиотекари Србије.

Молимо вас да нам до 31. марта 2021. године пошаљете кратак извештај (табелу за извештај можете преузети овде) на и-мејл адресу: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. У табелу унесите директне линкове на којима је објављена или промовисана акција - сајт библиотеке, школе, друштвена мрежа, портал, итд, како би били свима доступни. Уколико достављате фотографије, пошаљите их у jpg формату (а не у ворд документу) именоване називом школе, да бисмо најбоље могли да објавимо на веб-сајту и Фејсбук страници Друштва, као и у другим медијима.

Покажимо да су школске библиотеке корисна и забавна места где се учи, траже информације, раде домаћи задаци, пишу семинарски, матурски радови и, пре свега, читају књиге. Покажимо да је читање важно и значајно.

Укажимо на значај књиге, читања и школске библиотеке!

Друштво школских библиотекара Србије