Slide 1
Image is not available
Друштво школских библиотекара Србије

Поштоване колегинице и колеге,

Позивамо вас да заједнички са Друштвом за стране језике и књижевности Србије и Друштвом школских библиотекара Србије у својим школама обележите 20. Европски дан језика, 26. септембар.

Европски дан језика слави вишејезичност, вишекултурност и интеркултурност, толеранцију, отвореност, радозналост и целоживотно учење.

Позивамо вас да нам се у обележавању Европског дана језика 2021. придружите и затим пошаљете кратак извештај о обележавању. Ваши радови допринеће размени искустава, умрежавању наставника али и ученика, као и промоцији хуманистичих вредности које сви заједно заступамо. Своје идеје и примере реализованих активности можете нам послати на електронске адресе

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. и This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

а ми ћемо израдити извештаје и додати их у постојеће базе података.

У овим несигурним временима може бити изазов организовати догађаје који су сигурни и безбедни имајући у виду специфичну епидемијску ситуацију јер се и ове 2021. године због пандемије активности одвијају отежано и под другачијим околностима, па предлажемо да и наше активности буду у складу са препорученим мерама (од стране надлежних органа и институција) у циљу безбедности и заштите здравља.

Ако трагате за одговарајућим идејама за овогодишњи Европски дан језика, предлажемо неке са којима можемо бити на прописаној дистанци: онлајн квиз са појмовима и преводима из језика који се уче у школи; израда стрипа или прављење паноа са адекватним темама и постављање изложбе; кроз сасвим кратке активности ученике упознати са европском породицом језика чији саставни део је и наш језик и исписати по коју реч, реченицу, цитат; направити мапу путовања или новине; ученици онлајн могу пронаћи информације о здрављу и превенцији заразне болести ковид-19 на језицима који се уче у школи, као и о вирусу корона који је променио животе свих нас, и могу заједно са наставницима језика и школским библиотекарима да поставе линк (везу) на сајт школе, или исти материјал уврсте у електронску базу библиотеке како би информисао заинтересоване; писање песама на страним језицима и њихово превођење; прављење кратких видео снимака са поздравима или певањем на страним језицима, итд.

На сајту Европског дана језика предлажу се још две активности:

Испеците торту за 20. годишњицу и/или помозите другима слањем рецепта за вашу торту како би се направила вишејезична књига рецепата. Циљ је прикупити рођенданске рецепте из различитих делова света и на различитим језицима, а затим 20 најоригиналнијих (и најукуснијих!) торти уврстити у посебну књигу рецепата за 20. годишњицу.

На колико различитих језика можете рећи/отпевати „Срећан рођендан“ за 20 секунди?

Добродошли на путовање европским језицима: откријте сличности, разлике и јединствене карактеристике!

С колегијалним поздравом,
Др Биљана Чубровић, председник Друштва за стране језике и књижевности Србије
Мирјана Радовановић Пејовић, председник Друштва школских библиотекара Србије

Молимо вас да попуните и доставите до 10.10.2021. следећу табелу, коју можете преузети овде.