Slide 1
Image is not available
Друштво школских библиотекара Србије

У продуженом року на конкурс за најбољег школског библиотекара и Награду „Мина Караџић“ у 2021. години пријавила се само једна колегиница, Бојана Лаловић Милановић, библиотекарка у ОШ „Прота Матеја Ненадовић“, Бранковина (50% ангажовања) и ОШ „Нада Пурић“, Ваљево (50% ангажовања).

Комисија која је разматрала пријаву била је у следећем саставу: Маја Куриџа, библиотекарка у ОШ „Гаврило Принцип“ у Земуну, Мирјана Куновчић, библиотекарка у Медицинској школи у Зајечару и Наташа Марковић Атар, библиотекарка у Деветој гимназији „Михаило Петровић Алас“ у Београду.

Чланови Комисије су на основу послатог материјала установили да кандидаткиња испуњава све услове конкурса и са тиме се једногласно сложили у електронској преписци 21. 2. 2022. године.

Имајући у виду богат материјал који је послала кандидаткиња, Комисија је са великим задовољством одлучила да се Награда „Мина Караџић” за најбољег школског библиотекара за 2021. годину додели Бојани Лаловић Милановић.

Колегиница Бојана Лаловић Милановић организатор je угледних тематских часова, активности, радионица и националних и међународних пројеката у области библиотекарства, као и коаутор семинара тренутно пријављеног на акредитацију. Ово је само део активности које је колегиница Бојана навела у конкурсном материјалу. Радећи у основним школама као први стручан школски библиотекар, колегиница Бојана била je покретач амбијенталне наставе, што је за ученике представљало нови вид васпитне праксе. Добром сарадњом са Центром за културу Ваљево, локалним позориштем и Матичном библиотеком „Љубомир Ненадовић“ њени ученици су били посетиоци и учесници бројних догађаја ових установа. Њен допринос афирмацији наше професије може се видети у бројним прилозима.

У послатом материјалу колегиница пише: „Бројним активностима које су медијски пропраћене, како на локалном тако и на републичком нивоу, доприносим популаризацији професије школског библиотекара. Личним примером се трудим да покажем колико је наша професија свестрана, захтевна и изванредна. Указујем и на неправедан положај школских библиотекара у систему, посебно сеоских школа где немају пуно радно ангажовање.“

Као члан ДШБС колегиница Бојана на сваки начин може бити узор колегама.

Честитамо колегиници Бојани Лаловић Милановић и желимо јој успех у даљем раду и напредак у професији.

У Београду,
фебруара 2021. године

Чланови Комисије:
Маја Куриџа
Мирјана Куновчић
Наташа Марковић Атар