Slide 1
Image is not available
Друштво школских библиотекара Србије

Оснивачки састанак Подружнице Западнобачког округа ДШБС одржан је у петак 7. јуна у ОШ „Братство јединство“, Трг Цара Лазара 9, Сомбор.

Састанку је присуствовало осам библиотекара, председник ДШБС-а Марко Ламбета, Зорка Исаков, руководилац Матичне службе сомборске Градске библиотеке „Карло Бијелицки“ и песник Дарко Главаш.

Предложено је да се што више библиотекара учлани у ДШБС, како би наше друштво било што масовније и како би се на тај начин промовисао рад школских библиотекара, као и самог ДШБС-а и штитили интереси школских библиотекара уопште. Разговарало се о темама актуелним за просветни систем, о раду школских библиотекара, посебно о њиховом положају и стручном усавршавању, као и о потреби изједначавања броја библиотекара у основним и средњим школама. Размењивани су примери добре праксе, закључено је да су овакви састанци, као и формирање саме подружнице, неопходни и да пружају велику помоћ свим школским библиотекарима. Улога библиотекара је за најмлађе кориснике изузетно значајна, а треба препознати важност квалитета и начина пружања услуга школске библиотеке, па је акценат стављен и на потребу за већим промовисањем рада библиотекара.

Поред осталих тема, на састанку су предложени програми стручног усавршавања за школску 2018/19, Марко Ламбета је поднео Извештај са редовне годишње Скупштине ДШБС-а, презентоване су активности ДШБС-а поводом предлога о платним групама и разредима. Такође је представљен семинар за библиотекаре „Мултисензорна библиотека за све“ који је одржан у Новом Саду, акције ДШБС „Читајмо гласно“ и Фото-конкурс „Разгледница из школске библиотеке“, као и награда „Мина Караџић“ за најбољег школског библиотекара, која је подстицај за бољи просперитет професије библиотекара. Чланови подружнице такође су упознати са пропозицијама овогодишњег литерарног конкурса „Лето без бриге, проведи крај књиге“.

За председника Подружнице изабрана је Нада Љепојевић, библиотекарка школе домаћина, која је представила многобројне активности које реализује у својој библиотеци. Посебно је истакла Радионице школске библиотеке, које организује током целе школске године, секције (драмску, рецитаторску, новинарску), огледне часове и посете културним установама у свом граду.

Зорка Исаков из Градске библиотеке „Карло Бијелицки“, Сомбор , која руководи радом Матичне службе се љубазно одазвала позиву. У духу добре традиције обећала је сву помоћ у области информационе делатности и осталим питањима из свог делокруга рада. Такође је представила измене и допуне Анкете о библиотечком пословању Народне библиотеке Србије и позвала колеге да јој упуте своје сугестије за измене. Известила је чланове Подружнице да ће се од септембра Анкета о библиотечком пословању спроводити електронски у свим школским библиотекама.

Састанку је присуствовао и драги гост, песник Дарко Главаш, који је презентовао своју књигу „Мудријаш“, као и представу „Свезналица – питалица“, интерактивни игроказ који је извођен у многим градовима Србије – по школама , позориштима и културним центрима. Колеге из Подружнице су изразиле интересовање за промоцију књиге и интерактивне представе у својим школама.

Библиотекари Западнобачког округа су закључили да у овом граду уметности школска библиотека представља важан сегмент који промовише културни живот школе, града и ширег окружења. Важно је кроз занимљиве и едукативне активности неговати културу и језик, а Друштво школских библиотекара Србије је покровитељ и значајан покретач оваквих акција.

Нада Љепојевић