Slide 1
Image is not available
Друштво школских библиотекара Србије

Домаћин школским библиотекарима Моравичког округа 22. октобра 2020, који су се окупили на радном састанку на позив координатора Већа за основне и средње школе Биљане Лукић и Весне Топаловић, била је Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ у Чачку.

Осим прилике за размену искустава и идеја, овај састанак имао је и много већи значај будући да су присуствовали и председници оба стручна друштва библиотекара у Србији (ДШБС и БДС) др Богдан Трифуновић и Мирјана Радовановић Пејовић, па је то била и прилика за повезивање и договоре о заједничком раду и сарадњи у погледу свих важних тема за школске библиотекаре. Присуствовала су 33 школска библиотекара Моравичког округа.

Sastanak strucnog veca skolskih bibliotekara moravicki okrug 1 min

Први важан сегмент било је представљање приручника „Библиотечке компетенције за XXI век“ у издању Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“ у Чачку, аутора Дубравке Илић, Данијеле Ковачевић Микић, Биљане Лукић и др Богдана Трифуновића. Сви аутори присуствовали су састанку, па су школски библиотекари Моравичког округа имали прилику да се ближе упознају са циљевима и областима које су у њему обрађене. Истакнута је важност примене законске регулативе образовне и библиотечко-информационе струке у циљу побољшања положаја школских библиотекара, а наглашен је и значај коришћења публикације у свакодневном раду како би се он могао унапређивати. Један од аутора, просветни саветник ШУ Чачак, Данијела Ковачевић Микић изнела је и закључке у вези са анкетом коју је спровела  и анализирала под називом „Актуелни услови за рад библиотекара у школама у Србији“. Једна од кључних теза била је да „...библиотекари нису препознати као јака страна колектива и у многим школама су изоловани и неукључени у развојне активности  установа на плану обезбеђивања општег квалитета рада“ . Она је замолила школске библиотекаре да и у условима пандемије и наставе на даљину наставе са свим својим активностима и да се потруде да нађу начине да буду подршка и наставницима и ученицима у својим школама, па да и у потпуно другачијим околностима не одустају од промовисања читања и књиге.

Sastanak strucnog veca skolskih bibliotekara moravicki okrug 2 min

У другом делу састанка председник ДШБС Мирјана Радовановић Пејовић представила је пример добре праксе из периода ванредног стања под називом „Магија је у рукама школских библиотекара“. Кроз презентацију активности које је реализовала  у ОШ „Душан Јерковић“ у Ужицу са својим колегама, показала је да сваки библиотекар својим залагањем, креативношћу и сарадњом са колегама може допринети унапређењу рада установе и може имати важан утицај на ученике.

У наставку излагања председница ДШБС истакла је значај струковног повезивања, не само као начина да се школски библиотекари изборе за бољи положај већ и као прилике да се на тај начин размене идеје и реализују бројне заједничке активности. Школски библиотекари Моравичког округа показали су интересовање за рад Друштва, а неколико њих се прикључило и учланило у Друштво школских библиотекара Србије по завршетку радног дела састанка.

Такође, председници оба стручна друштва разговарали су о актуелним проблемима услед епидемиолошке ситуације, договорили се да сарадња у наредном периоду буде интензивнија, будући да је Библиотекарско друштво Србије добило статус репрезентативног удружења у области културе и да има већи број чланова.

Sastanak strucnog veca skolskih bibliotekara moravicki okrug 3 min

На крају састанка изабрани су нови координатори Стручног већа за основне  и средње школе – Дејан Славковић и Милица Бошковић. Напоменуто је да би у наредном периоду Стручно веће требало да прерасте у Подружницу ДШБС за Моравички округ, будући да је као један од главних циљева ДШБС истакнуто повећање броја сталних чланова и боља организација Друштва кроз редован и ангажован рад подружница. Само јединственим наступом школски библиотекари могу пребродити све тешкоће са којима се годинама суочавају, као и новонастале услед епидемиолошке ситуације у свету.

Sastanak strucnog veca skolskih bibliotekara moravicki okrug 4 min