Slide 1
Image is not available
Друштво школских библиотекара Србије

Дан школских библиотекара и сто година од рођења Душана Радовића ученици и библиотекари новобеоградских школа обележили су у ОШ „Бранко Радичевић“ под симболичним називом „Чајанка с Радовићем“.

Дружили смо се 24. октобра, четвртог понедељка у месецу, када се и обележава Дан школских библиотекара, и на тај начин још једном истакли улогу библиотеке и библиотекара у васпитању и образовању деце, мада смо се сложили да дан и месец нису довољан показатељ уложеног труда библиотекара с обзиром на то да су они целе године посвећени деци у потпуности и да на разне начине развијају читалачке навике код њих.

Пили смо чај, разговарали о Душану Радовићу, деца су читала његове песме, приче и афоризме. Утисак је био да нам је оваквих окупљања више потребно и да је рад у тако опуштеној и пријатној атмосфери деци драгоцен.

cajanka s radovicem foto 2 1920x1080 min

Надамо се да ће ове године бити више сличних дружења с обзиром на то да су се школе вратиле нормалном режиму рада, а управо је то и договор с првог састанка Стручног већа библиотекара новобеоградских основних школа одржаног у септембру, када смо се договарали о гостовању писаца и заједничким активностима. Том приликом, поред библиотекара из новобеоградских огранака из Градске библиотеке, с нама су били и представници „Креативног центра“ и тада је донекле измењен списак дела за Читалачку значку, као и упутство по којем ће се радити читалачки дневник. Акценат је на аутентичности како би се деца из нижих разреда охрабрила да самостално раде дневнике, и од ове године ће се додељивати и пет награда изненађења за најбоље илустроване свеске.

Текст приредила Борка Слепчевић,
председник Стручног већа библиотекара Новог Београда