Slide 1
Image is not available
Друштво школских библиотекара Србије

На конференцији  „На мапи Читалића“, одржаној  29. маја 2021. године у Алексинцу, у оквиру   Међународне смотре читалаштва „Читалићи 2021.”,  учешће је узело и Друштво школских библиотекара Србије. После поделе награда на смотри, деца су отишла у обилазак околине Алексинца, док су ментори и предавачи наставили рад на конференцији. Конференција се састојала из два дела. Општи део конференције је одржан од 12 часова у сали Центра за културу и уметност Алексинац, а други део одржан је од 15 часова у ОШ „Вожд Карађорђе“ Алексинац.

citajmo glasno na konferenciji na mapi citalica 1

Друштво школских библиотекара Србије представила је Ивана Ранковић, члан УО ДШБС-а. Учесници конференције су могли да чују све о националној акцији „Читајмо гласно!“ коју је пре четири године, тачније 21. фебруара 2018. године  (на Дан матерњег језика) покренуло Друштво школских библиотекара Србије.  Током протекле четири године, акција је прерасла у најмасовнију активност ДШБС-а до сада.

citajmo glasno na konferenciji na mapi citalica 2

Према достављеним подацима до почетка конференције, школски библиотекари 2021. године читали су гласно са 15444  учесника– ученика, писаца, уметника, директора школа, стручних сарадника, учитеља, наставника, родитеља, бака, дека...  Ове године, активност је у неким школама реализована онлајн преко више друштвених мрежа. Ако узмемо у обзир да се у великом броју школа на тај начин одржала, то нам говори да је број учесника много већи, јер немамо податке колико је учесника пратило активности преко друштвених мрежа.

У години када се боримо са пошасти као што је вирус корона, која је глобално изменила начин живота и претила опстанку човечанства уопште, када већина ученика у току акције „Читајмо гласно!“ похађа наставу на даљину, наша активност имала је  највећи број учесника. И то потврђује да смо сви жељни повратка на животне навике пре почетка пандемије.

Ивана Ранковић