Slide 1
Image is not available
Друштво школских библиотекара Србије

Први онлајн стручни скуп Друштва школских библиотекара Србије „Школске библиотеке у теорији и пракси“ одржан је 16. и 17. јуна 2021. године путем (бесплатног коришћења) Zoom платформе. Овај вебинар, намењен школским библиотекарима основних, средњих школа и школа ученика са посебним потребама и домова ученика, акредитовао је Завод за унапређивање образовања и васпитања. Скупу је присуствовало 88 школских библиотекара из Србије и неколико колега из Републике Српске.

Програм скупа:

 1. дан, 16. јун 2021.
 • Упознавање с програмом рада и циљевима трибине: модератор скупаАлександра Вуковић Курдулић, мастер библиотекар информатичар, стручни сарадник у ОШ „Свети Сава“ Шабац;
 • Уводна реч: Мирјана Радовановић Пејовић, виши дипломирани библиотекар, ОШ „Душан Јерковић“ Ужице, председница Друштва школских библиотекара Србије;
 • „Окупљање и оснаживање школских библиотекара“, предавач Ана Дуковић, виши дипломирани библиотекар, ОШ „Душан Јерковић“ Ужице и ОШ „Алекса Дејовић“ Севојно;
 • „Модерно и савремено читање бајки“, предавач Бранка Алимпијевић, школски библиотекар у ОШ „Никола Тесла“ Винча;
 • Дискусија. 
 1. дан, 17. јун 2021.
 • Уводна реч: Ингрид Граорац, школски библиотекар у ОШ „Светислав Голубовић Митраљета“ у Батајници, потпредседница Друштва школских библиотекара Србије;
 • „Гугл учионица школске библиотеке као дидактички медиј“, предавач Малина Жупањац, школски библиотекар у ОШ „Ђура Јакшић“ Конарево;
 • „Читање – прозор у будућност“, предавач Ивана Ранковић, школски библиотекар у ОШ „Деспот Стефан“ Горњи Степош, ОШ „Страхиња Поповић“ Дворане и ОШ „Доситеј Обрадовић“ Крушевац;
 • Дискусија.

 

Модератор скупа и техничка реализација током два дана била је Александра Вуковић Курдулић, мастер библиотекар информатичар, библиотекарка у ОШ „Свети Сава“, Шабац. У уводној речи, колегиница је истакла да библиотекари морају пробудити свест о својим огромним могућностима, јер су управо они носиоци промена.

Biblioteke u teoriji i praksi stručni skup 01

Симболично, 9. јуна, на дан када Друштво школских библиотекара Србије пуни 15 година постојања, званично је и објављена информација о акредитованом стручном скупу. Александра Вуковић Курдулић, истакла је да смо сведоци времена трансформације у дигиталној ери и да образовање добија једну нову димензију. Библиотекарство и информатика су уско повезане области. Информатичар треба да информише и буде спона до истинитих и проверених информација, а библиотекар треба да подстакне на промену, креативност, читање, критичко мишљење, културу опхођења, говора и понашања.

Biblioteke u teoriji i praksi stručni skup 02

Учеснике скупа поздравила је у своје име и у име Управног и Надзорног одбора Друштва школских библиотекара Србије, председница Друштва Мирјана Радовановић Пејовић, виши дипломирани библиотекар, запослена у ОШ „Душан Јерковић“ у Ужицу, на чију иницијативу је уприличен овај стручни скуп. Истакавши да је ова година показала да промене нису лаке, али су неминовне, председница Друштва је указала на потребу видљивости рада иконтинуирано заговарање у сопственој школи, локалној заједници, али и међу самим библиотекарима. Друштво школских библиотекара Србије труди се и трудиће се убудуће да подстакне библиотекаре да размењују искуства, информације и идеје, са жељом да буду део тима и тако постану јачи.

Biblioteke u teoriji i praksi stručni skup 03

Предавачи првог дана скупа, биле су Ана Дуковић и Бранка Алимпијевић, добитнице Награде за најбољег библиотекара „Мина Караџић“ за 2020. годину.

Ана Дуковић, школски библиотекар у ОШ „Душан Јерковић“ у Ужицу, истакла је значај окупљања, удруживања и оснаживања школских библиотекара, као и важност заузимања заједничког става, размене идеја и искустава. Све су то предуслови који могу довести до трансформације неопходне за школско библиотекарство. Рад библиотекара мора бити видљивији. Школска библиотека би требало да буде центар сваке школе, из ког потиче развијање креативности и унапређивање личних потенцијала ученика, као и полазна тачка целоживотног учења. Пренела је утиске које носи са 48. Светског конгреса школских библиотекара, одржаног у Дубровнику 2019. године. На конгресу под називом „Окупљање – оснаживање – трансформација: школске библиотеке“, заједно са Мирјаном Радовановић Пејовић, имала је запажено излагање. Као једине из региона, представиле су положај школских библиотекара у Србији и активности на промовисању рада школских библиотекара. Ана Дуковић је нагласила постојање истих циљева библиотекара на глобалном нивоу, а то су окупљање, размена искустава и позитивних примера.

Biblioteke u teoriji i praksi stručni skup 04

Бранка Алимпијевић, школски библиотекар у ОШ „Никола Тесла“ у Винчи, говорила је о савременом приступу читању бајки. Она се годинама бави проучавањем ове теме и објављивањем приручника за ученике и наставнике „Бајке у образовању и васпитању“ доприноси афирмисању професије школског библиотекара. Истакавши велики потенцијал бајки, напоменула је колико оне могу помоћи деци и данас у њиховом расту, образовању и васпитању. Бајка пружа уметничку, духовну, читалачку и емотивну утеху. У свом излагању осврнула се на неговање разних врста читања у библиотеци, од гласног, изражајног читања, до креативног, стваралачког и модерног.

Biblioteke u teoriji i praksi stručni skup 05

У дискусији, Јована Остојић ОШ „Бошко Буха“ Штрпци, Рудо, поделила је своје тромесечно искуство у раду са ученицима у школској библиотеци у Републици Српској.

Biblioteke u teoriji i praksi stručni skup 06

Другог дана онлајн скупа, учеснике је поздравила потпредседница Друштва Ингрид Граорац, школски библиотекар у ОШ „Светислав Голубовић Митраљета“ у Батајници. Поруком да је ово јединствена прилика да се окупимо, пожелела је да наставимо у духу јединства и заједништва, тражећи пут за приказивање и повезивање на основу своје професионалности.

Biblioteke u teoriji i praksi stručni skup 07

О гугл учионици „Библиотека“ као дидактичком медију, говорила је Малина Жупањац, школски библиотекар у ОШ „Ђура Јакшић“ у Конареву. Представила је део своје праксе и закључке после коришћења Гугл учионице „Библиотека“. Гугл учионица омогућава значајан степен индивидуализације наставног рада, направљена је као подршка усмереног активирања ученика у наставном процесу. Говорила је о функцији, намени, специфичностима, начинима примене, о облицима, примерима индивидуализације за сваког ученика у коришћењу Гугл учионице школске библиотеке, као и начинима мотивисања ученика.

Biblioteke u teoriji i praksi stručni skup 08

Своја искуства у раду са најмлађима, у теми „Читање – прозор у будућност“ представила је Ивана Ранковић, школски библиотекар у три школе, у ОШ „Деспот Стефан“ Горњи Степош, ОШ „Страхиња Поповић“ Дворане и ОШ „Доситеј Обрадовић“ Крушевац. Говорила је о интересовањима ученика по узрастима, о значају и подстицању читања, на који начин подстаћи и мотивисати ученике да читају. Представила је акцију ДШБС „Читајмо гласно“ као и разлоге због чега читати ученицима. На примерима из своје праксе, показала је како мотивише ученике награђујући их дипломама, похвалама, честиткама, обележивачима. На крају презентације, осврнула се на глобалну технологију у служби школске библиотеке.

Biblioteke u teoriji i praksi stručni skup 09

У дискусији, Нада Љепојевић, школски библиотекар у ОШ „Братство јединство“ и Музичкој школи „Петар Коњовић“у Сомбору, говорила је о акцији „Читајмо гласно“, о својим идејама, анимирању талентованих ученика, посетама галерији и музеју, сарадњи с кустосом у радионицама.

Biblioteke u teoriji i praksi stručni skup 10

Бојана Лаловић Милановић, школски библиотекар у ОШ „Прота Матеја Ненадовић“ Бранковина и ОШ „Нада Пурић“ Ваљево, предложила је колегама да се прикључе акцији Међународне размене обележивача за књиге. Говорила је о спајању школа кроз размењивање обележивача, о учествовању у акцији „Читајмо гласно“, о раду са децом с посебним потребама и сарадњи с дефектолозима.

Biblioteke u teoriji i praksi stručni skup 11

После обрађеног евалуационог упитника, који су учесници стручног скупа попунили, може се закључити следеће:

Школски библиотекари су оценили одличном оценом вебинар (4,70), што говори о потреби континуираног одржавања стручних скупова онлајн. Речи једне колегинице потврђујуову оцену: ,,Овакви стручни скупови су драгоцена подршка и корисна размена искуства колега школских библиотекара и свих учесника скупа. На овај начин много брже развијамо значајну улогу библиотеке у нашем образовном систему. Библиотека је отворена учионица без зидова која подстиче ум на развијање стваралачког мишљења код ученика.“

Све предвиђене теме су реализоване, односиле су се на унапређивање рада школског библиотекара. Указано је на потребу анализе досадашње праксе и на врло важну улогу школског библиотекара данас у свету. Својим активностима школски библиотекари и даље, и у условима пандемије, доприносе јачању читалачких компетенција и квалитетном одрастању ученика. Истакнута је и нужност повезивања и умрежавања школских библиотекара.

Током стручног скупа предавачи су одговарали на питања учесника. Размена мишљења и професионалних искустава у веома пријатној атмосфери, допринела је повезивању школских библиотекара, а предложени су нови модели сарадње школских библиотекара у оквиру Друштва школских библиотекара Србије кроз акредитоване вебинаре и конференције.

Потврдили смо важност и разноврсност активности које спроводимо са децом и младима, увидели да можемо бити још бољи. Посебан допринос вебинара је пружање подршке и охрабрење колегама у њиховом свакодневном раду. Школски библиотекари на овакав начин допуњују и размењују ресурсе, услуге и искуства, што доприноси унапређењу рада и стицању нових знања.

Biblioteke u teoriji i praksi stručni skup 01

Снимак вебинара објављен је на Јутјуб каналу Друштва школских библиотекара Србије и може се погледати на следећем линку.

Слађана Маријанац
                                                                                     библиотекар Ваљевске гимназије