Slide 1
Image is not available
Друштво школских библиотекара Србије

Друштво школских библиотекара Србије организовало је акредитовану трибину  „Школски библиотекари – развијање партнерства и сарадње“. Трибина је одржана након редове Скупштине Друштва у Библиотеци града Београда, 31. марта 2022. године.

Мирјана Радовановић Пејовић, председник ДШБС, отворила је трибину још једном указавши на важност сарадње јер се тиме и јача положај школских библиотекара. Друштво је увек ту да пружи подршку, али и позива чланове да се активније укључе  и да на тај начин промовишу и афирмишу свој рад и професију.

На трибини су излагале:

  • Бојана Лаловић Милановић, библиотекар, ОШ „Матеја Ненадовић“, Бранковина, ОШ „Нада Пурић“, Ваљево;
  • Ана Дуковић, библиотекар, ОШ „Душан Јерковић“, Ужице;
  • Бранка Алимпијевевић, библиотекар, ОШ „Никола Тесла“, Винча, Београд;
  • Александра Вуковић Курдулић, библиотекар, ОШ „Свети Сава“, Шабац.

У наставку доносимо сажетке излагања наших колегиница.

Школски библиотекари без граница, Бојана Лаловић Милановић

bojana

Бојана Лаловић Милановић, дипл. библиотекар-информатичар, истиче да је посао библиотекара изванредан, свестран и са разлогом има статус стручног сарадника. Фокус наших активности је увек на ученику, на развијању његових компетенција, али је  плодоноснији рад онај настао из сарадње са колегама. Тако су и реализоване бројне радионице, угледни часови, читалачки час и тематски дани  приказани у презентацији.

Комуникације са колегама широм света је захваљујући ИКТ алатима изузетно лака и ту заиста нема граница. Пружила ми се могућност да учествујем и Међународном програму умрежавања библиотекара (ILNP) у организацији Америчког удружења библиотекара (ALA). Пројекат размене обележивача за књиге у организацији Међународног удружење школских библиотекa омогућио ми је да „стигнем“ и до Португалије, Хрватске, Литваније, Индије и далеког Хонг Конга.

Размена искустава и афирмација рада кроз часопис „Школски библиотекар“, Ана Дуковић

ana

Ана Дуковић, дипл.филолог, виши дипломирани библиотекар, упознала је све присутне са часописом ,,Школски библиотекар'', као његов главни и одговорни уредник. Присутни библиотекари упознати су са настанком часописа, главним уредницима свих 11 бројева од 2011. године до данас. Представљени су услови за израду радова, начин избора теме, рубрике у оквиру којих радови могу бити објављени. Часопис пружа могућност за размену идеја међу школским библиотекарима, подстицање креативности, унапређивање рада кроз разноврсне активности, подстицање и промовисање позитивних примера добре праксе.

Стваралачка обрада бајки у библиотеци, Бранка Алимпијевевић

branka

Бранка Алимпијевић, мастер филолог, представила је колажно, кроз аудио-визуелне и текстуалне примере, вредности бајке у савременом животу. Осим актуализације садржаја бајке, она је указала на педагошки оптимизам и психологију наде које бајке нуде читаоцима. Бајку је представила као књижевну врсту за децу и одрасле јер упућује на изворну мудрост коју сви у себи носимо и штетне последице попустљивог васпитања деце. Подсетила је учеснике да се бајке обрађују у школи од првог до осмог разреда што указује на значајан књижевни, педагошки, психолошки потенцијал бајке и велику помоћ у образовању и васпитању деце. Бранка Алимпијевић је овом приликом поделила Приручник „Бајке у образовању и васпитању“, који је први издавачки подухват ДШБС-а, учесницима семинара као помоћ и подршку у раду школског библиотекара.

branka prirucnik

Сарадња школске и јавне библиотеке у функцији подстицања талената ученика који се образују по ИОП-у, Александра Вуковић Курдулић

alex

Александра Вуковић Курдулић, мастер библиотекар-информатичар, у свом излагању акценат је ставила на књижевно-ликовни конкурс „Дај ми реч да је насликам“, конкурс јединствен у Србији јер обухвата учешће свих ученика који се образују по ИОП-у 2, како оних у специјалним, тако и ученика у редовним школама који се образују по инклузивном програму.  На конкурс је ове године стигло око 250 радова из преко 80 установа из преко 20 градова Србије, што је за 20% више него претходне године. Прошлогодишњу изложбу је отворила Јасминка Петровић, а гост писац за ову годину био је  уважени Дејан Алексић који поделио потписане примерке својих књига. Свим учесницима и њиховим менторима су послате мајице и захвалнице на адресу школе. Наша је обавеза и задатак да створимо подстицајно окружење и добру традицију за генерације које долазе. Библиотекари су значајна карика у постављању система вредности који мора бити једнак за све јер сваком без изузетка морамо пружити једнаку шансу да искаже свој пуни потенцијал.

Након излагања, предавачи су одговарали на питања учесника трибине. Закључак је био заједнички – само уз сарадњу, размену идеја и искуства, можемо подићи квалитет образовања пружајући адекватну подршку наставном процесу, а самим тим афирмисати и развијати професију библиотекара- стручног сарадника у школи.

Више фотографијаса редовне годишње скупштине 2022. и трибине „Школски библиотекари – развијање партнерства и сарадње“можете видети овде

Бојана Лаловић Милановић