Slide 1
Image is not available
Друштво школских библиотекара Србије

У организацији Друштва школских библиотекара Србије и Ваљевске гимназије, 1. јуна 2022. године, одржана је трибина „Школски библиотекари – носиоци промена“. Свечана сала Ваљевске гимназије угостила је, поред библиотекара из Ваљева, и школске библиотекаре из Београда, Ужица, Краљева, Шапца, Лајковца, Уба, Љубовије и Тршића.

После поздравних речи директора Ваљевске гимназије Предрага Јевтића и председнице Друштва школских библиотекара Србије Мирјане Радовановић Пејовић у радном делу трибине излагали су:

  • Слађана Маријанац, библиотекар, Ваљевска гимназија;
  • Бојана Лаловић Милановић, библиотекар,ОШ „Нада Пурић“, Ваљево и ОШ „Прота Матеја Ненадовић, Бранковина;
  • Александра Вуковић Курдулић, библиотекар,ОШ „Свети Сава“, Шабац;
  • Ружица Дамњановић, матично одељење Градске библиотеке „Љубомир Ненадовић“, Ваљево.

Скупу се обратила и Ана Савковић, директор ОШ „Нада Пурић“ Ваљево, истакавши да је библиотека срце школе и да је као такву треба неговати.

Улога школског библиотекара у савременој школи, Слађана Марјанац

 sladja

Све промене које се дешавају у образовању уносе промене у рад и организацију школске библиотеке. Она постаје важно упориште у образовном процесу и стиче функције информационог центра, који прикупља, обрађује и систематизује све врсте информација. Школска библиотека мора бити интегрисана у школску свакодневицу. То је местоза учење, наставу, али и простор за креативност и опуштање. Нова мисија школске библиотеке јесте припрема ученика за живот у информационом друштву и друштву знања. Школска библиотека се развија у складу са временом и прераста у један библиотечко-информациони центар, а школски библиотекар је дужан да прати тај развој и да се непрекидно усавршава и стиче одговарајућа нова знања, умења и вештине.

 Па, ви само издајете књиге..., Бојана Лаловић Милановић

bojana1

Посао библиотекара је одавно изашао из оквира једноставног издавања књига и вођења статистике. Библиотекари су и по закону стручни сарадници, а школска библиотека је место библиотечко-информационе, васпитно-образовне и културне активности школе. Користимо сву ширину ових законских регулатива на најбољи могући начин, учинимо свој рад видљивијим, сарађујмо са колегама. Фокус активности је увек на ученику и на развијању његових компетенција, а на нама је да пронађемо нове начине приступа раду. Зато је посао библиотекара  изванредан, свестран и... не, није тачно да ми само издајемо књиге!

 Подршка јавне библиотеке у реализацији активности школског библиотекара, Александра Вуковић Курдулић

alex

Предавање је обухватило рад школског библиотекара у протекле две године са акцентом на радионице и све оне активности које су одржане уз подршку Библиотеке шабачке. Од ове школске године библиотекар је покренуо иницијативу да се сарадња школе и библиотеке озваничи кроз Протокол о сарадњи којим су дефинисане активности. Осим библиотечке секције која већину својих активности спроводи у сарадњи са библиотекарима Библиотеке шабачке, истакнута је и сарадња поводом књижевно-ликовног конкурса „Дај ми реч да је насликам“  јер је јавна библиотека за потребе овог конкурса обезбедила простор и логистику за постављње ликовне изложбе свих пристиглих радова. Конкурс је јединствен у Србији јер обухвата учешће свих ученика који се образују по ИОП-у 2, како оних у специјалним школама, тако и оних ученика у редовним школама који се образују по инклузивном програму. За прошлогодишњег другопласираног ученика Б категорије Рељу Калчова, ученика 8. разреда ОШ „Бошко Буха“ ове године уприличена је самостална изложба на дечијем одељењу Анекса Библиотеке шабачке. Важно је да подстичемо таленте деце која су са сметњама у развоју и инвалидитетом јер су она једнако посебна и аутентична, само их треба охрабрити на креативно изражавање. Библиотекари су значајна карика у постављању система вредности који мора бити једнак за све јер сваком без изузетка морамо пружити једнаку шансу да искаже свој пуни потенцијал.

Рад школских библиотека у ванредним околностима, Ружица Дамњановић

ruzica

У раду су приказане неке активности и иницијативе школских библиотекара Колубарског округа у време потпуног затварања школа и преласка на учење „на даљину“, као и најчешће коришћени  видови  комуникације са ученицима. Анализа је урађена на основу консултација са школским библиотекарима, њиховим извештајима о раду у периоду потпуног затварања школа и преласком на  наставу од куће, праћењем објава на веб страницама школа и школских библиотека, као и њиховим страницама на друштвеним мрежама. Објављени  садржаји систематизовани су по групама, свака поткрепљена примерима.

Након радног дела, учесници трибине посетили су Музеј завичајних писаца, где их је дочекала Виолета Милошевић, директор Матичне библиотеке „Љубомир Ненадовић“и упознала их са пројектом настанка Музеја.

muzej zp

Растали смо се у добром расположењу, пуни нових искустава и идеја за будућу сарадњу, и у жељи да нам оваква окупљања постану чешћа.

Више фотографија можете видети овде

Бојана Лаловић Милановић