Slide 1
Image is not available
Друштво школских библиотекара Србије

Друштво школских библиотекара Србије организовало је акредитовани стручни скуп, онлајн трибину „Школска библиотека – простор за истраживање и опуштање “. Трибина је одржана путем  Zoom платформе 28. октобра 2022. године.

Циљ скупа било је унапређивање компетенција школских библиотекара за планирање и реализацију активности усмерених ка подстицању ученика (и наставника) да учествују у ваннаставним активностима и раду школске библиотеке, а приоритетна област методика рада са ученицима којом се подстиче развој функционалних знања, вештина и ставова (учење и настава оријентисани на компетенције и исходе, активно учење, истраживачке методе, тематска настава, пројектно учење).

Овај вебинар је саставни део пројекта Друштва школских библиотекара Србије „Школске библиотеке - место размене добрих идеја” суфинансиран од стране Министарства културе и информисања.

Модератор скупа и техничка реализација током вебинара била је Александра Вуковић Курдулић, мастер библиотекар информатичар, библиотекар – стручни сарадник у ОШ „Свети Сава“, Шабац.

Мирјана Радовановић Пејовић, председник ДШБС, отворила је трибину наводећи да је улога школског библиотекара данас изазовна и нимало једноставна, али да је привилегија што радимо са децом и младима. „Имаћемо прилику да видимо како се подстичу и ученици и наставници на истраживање, кроз примере добре праксе школских библиотекара“, додала је.

 

На трибини су излагале:

  • Весна Перић, библиотекар – стручни сарадник, професор грађанског васпитања, Техничка школа Неготин;
  • Ана Дуковић, библиотекар – стручни сарадник, професор грађанског васпитања, ОШ „Душан Јерковић“, Ужице, ОШ „Алекса Дејовић“, Севојно;
  • Мирјана Радовановић Пејовић, библиотекар – стручни сарадник, ОШ „Душан Јерковић“, Ужице;
  • Слађана Маријанац, библиотекар – стручни сарадник, Ваљевска гимназија.

 

„Креативне активности у школској библиотеци кроз видео радове“, Весна Перић

Своја искуства, која је стекла правећи видео радове о активностима и успесима ученика и професора своје школе, али и о јубилејима и годишњицама које школски библиотекари обележавају не само на локалном и националном, већ и на светском нивоу, поделила је са учесницима вебинара Весна Перић, библиотекар Техничке школе Неготин.

Кроз приказане примере видео радова који су урађени различитим техникама (ППП сачувана у видео формату, кратки филм направљен од слика и текста праћен звучним ефектима као и ефектима анимације слика и видео снимак урађен у ТикТок апликацији)   предавач је показао предности визуелних комуникација и употребе дигиталних технологија. Представљени радови су доказали да се не мора бити професионалац да би се направио видео запис допадљив публици, да нису потребна финансијска средства нити је неопходно ангажовати много људи за реализацију такве врсте пројекта. Учесници вебинара су кроз предавање сазнали да је у изради видео клипова најбитнија идеја, креативност и добра сарадња између ментора и ученика. Након презентације, предавач је одговарао на питања учесника на вебинару.

 

„Јачање истраживачких вештина ученика и наставника – целогодишњи школски пројекат о Шекспиру“, Ана Дуковић, Мирјана Радовановић Пејовић

У свом излагању Ана Дуковић и Мирјана Р.Пејовић приказале су многобројне активности школских библиотекара и групе наставника поводом  обележавања јубилеја – 400 година од смрти Виљема Шекспира које су се одвијале током целе школске 2015/2016. године. На овај начин ученици су подстакнути на читање, истраживање, откривање и креативно стварање и изражавање. Упознати су са делима која нису део обавезног школског програма. Подстакнут је тимски рад, али и индивидуални напор сваког учесника. Школски библиотекари подстакли су креативне процесе и сарадњу са великом групом наставника у реализацији ваннаставних активности кроз интердисциплинарни приступ овој теми. Круна рада био је сценско-музички програм изведен поводом Међународног дана књиге и ауторских права, са којим је гостовано и ван граница Србије. Истакле су да избором културних садржаја који се реализују у школској библиотеци и сарадњом са наставницима, школски библиотекари имају могућност да формирају ученике као креативне личности, које ће бити носиоци културног развоја друштва.

 

„Упознајмо своју библиотеку - како обучити ученике за самостално коришћење књижне грађе “, Слађана Маријанац

Слађана Маријанац, библиотекар Ваљевске гимназије, представила је сценарио радионице у којој упознаје ученике са радом школске библиотеке и начином како их обучити за самостално коришћење књижне грађе. Један од начина мотивисања ученика да посећују библиотеку јесте организовање креативних активности и радионица, којима се подстиче радозналост, истраживачки дух и иницијатива тражења информација. Занимљивим задацима у радионицама код ученика се развијају знања и вештине, стимулишу се интелектуалне способности. Овакве радионице су и један од начина заједничког рада наставника, ученика и библиотекара, којима се подстичу писменост и целоживотно учење.

 

Закључци су да су овакви скупови битни за све школске библиотекаре и да треба да постанемо видљивији, да треба да се умрежимо, да треба да се наметнемо својим радом, својим активностима, сарадњом, почев од школе у којој радимо, али и да се повежемо на нивоу Србије. Учешће библиотекара у досадашњим активостима Друштва доприноси афирмацији нашег рада, истакла је Мирјана Радовановић Пејовић, председник ДШБС.

Снимак стручног скупа можете видети овде.

Мирјана Р. Пејовић, Ана Дуковић