Slide 1
Image is not available
Друштво школских библиотекара Србије

На 66. Сајму књига у Београду, 26.10.2023.г, у Сали „Борислав Пекић“ од 14.00 до 15.50 часова школски библиотекари разговарали су о унапређивању рада кроз међусобну сарадњу, као и сагледавање изазова и могућности.

Председник Друштва школских библиотекара Србије Мирјанa Радовановић Пејовић пожелела је свима добродошлицу и назначила да смо се скупили с циљем размене идеја и даљег стручног усавршавања. Подстицањње љубави према читању, грађење осећаја за лепо и вредно, неговање истрајности и посвећеност читању представљају основ за сва даља учења и сазнања.

Потпредседник Друштва Ингрид Граорац била је модератор. Упознала је скуп са програмом рада и значајем континуираног окупљања школских библиотекара, не само кроз стручне скупове, већ и у оквиру Друштва школских библиотекара Србије .

„Дар читања“ била је тема Бранке Алимпијевић, ОШ „Никола Тесла“, Винча, која је говорила о важности читања и стваралачком изражавању идеја, искустава и емоција у раду библиотекара. После надахнутог излагања, најавила је реализацију и промоцију  пројекта Друштва школских библиотекара Србије и објављивање публикације „Уметност читања - приручник за школске библиотекаре“, чије штампање и објављивање Министарство културе у 2023. години финансира. Публикација представља допринос издавању стручне литературе у области библиотечко-информационе делатности.

Како „Заједно читамо гласно“ све ове године представила нам је Ивана Ранковић, ОШ „Деспот Стефан“, Горњи Степош, ОШ „Страхиња Поповић“, Дворане, ОШ „Доситеј Обрадовић“, Крушевац. Можемо  бити поносни јер се број учесника сваке године све више повећава – ове године гласно нас је читало око 30000, што потврђује да је национална промоција читања Друштва школских библиотекара Србије сваке године све успешнија. 

Какав је „Процват школске библиотеке“ и које су нове тенденције у школском библиотекарству саопштила нам је Ана Дуковић, ОШ ,,Душан Јерковић“, Ужице, ОШ „Алекса Дејовић“ Севојно. Поред актуелне теме неизбежне вештачке интелигенције у школској библиотеци, пренела нам је своја искуства са Светског конгреса школских библиотекара у Риму 2023. на коме је излагала са председницом ДШБС Мирјаном Р. Пејовић и контактима које су обновиле и успоставиле.

Након трибине развила се дискусија, било је говора о незадовољавајућим условима рада школских библиотекара, као и недовољном броју публикација, нестручности и технолошким вишковима, као и проблемима са финансирањем фондова. Како се изборити за бољи положај школских библиотекара, остаје нерешено питање. Уверили смо се у неопходност оваквих догађаја који су још једном ујединили школске библиотекаре у важној мисији -  да заједнички делујемо у циљу побољшања положаја свих школских библиотекара.

М. Р. Пејовић

1-min.jpg
2-min.jpg
3-min.jpg
4-min.jpg
5-min.jpg
6-min.jpg
7-min.jpg
8-min.jpg