Slide 1
Image is not available
Друштво школских библиотекара Србије

Прва трибина у организацији ДШБС у Београду одржанa je 10. септембра 2010. године у Правно-пословној школи у Београду са следећим програмом рада:

  • Анђелка Танчић: Рад Друштва школских библиотекара Србије
  • Мира Меглић: Нови Статут Друштва
  • Весна Гошовић: Семинари које организује Друштво
  • Слађана Галушка: Планирање рада школског библиотекара
  • Татјана Перовић: Сарадња школских библиотека са Библиотеком града Београда

Питања и одговори

Трибини је присуствовало 60 школских библиотекара из општина: Нови Београд, Земун, Палилула, Стари град, Вождовац, Савски венац, Раковица, Младеновац, Лазаревац, Гроцка, Чукарица и Сопот. Није било библиотекара са Врачара и Звездаре и из Барајева и Обреновца. Из појединих општина било је по десетак библиотекара, из других по један, или два, а неки председници општинских већа нису ни видели позив, нити обавестили колеге.

Анђелка Танчић је поздравила присутне колеге и рекла да је Трибина замишљена као прилика да се видимо и да разговарамо о нашем раду. Представила је новине у раду Друштва и активности предвиђене за ову школску годину. Истакла је важност комуникације међу нама ради јачања Друштва и наше професије. Све важне информације о нашем раду се могу видети на сајту и новој адреси www.skolskibibliotekari.edu.rs. Истакла је да можемо комуницирати и на фејсбуку и да је данас то моћно средство за промоцију нашег рада и начин да привучемо наше ђаке у библиотеке
Милка Пуач је питала да ли ће се одржати заједничка трибина за све школске библиотекаре у Србији, јер колеге из унутрашњости замерају што се сви скупови дешавају само у Београду. Одговорено је да ће бити трибина у више градова Србије у току ове школске године, а да за заједничко окупљање треба и већи простор и помоћ Министарства и да ћемо разматрати ту могућност.

Мира Меглић је представила нацрт новог Статута који је усклађен са Законом о удружењима и навела неке измене у односу на постојећи Статут. Чланови Друштва ће радити у оквиру општинских већа, секција и подружница и израдиће се Правилник о раду подружнице. Урађен је нови лого Друштва и он је описан у Статуту.

Славица Голубовић је имала примедбу на идеју да се избаци Суд части из Статута и Мира је објаснила да је то само предлог, а да свако може на сајту Друштва да прочита нацрт и упути своје примедбе, а свакако ће коначну одлуку о садржини Статута донети Скупштина.

Весна Гошовић је представила семинаре за ову школску годину које су наши чланови припремили и рекла да ће они који су платили чланарину за 2010. годину имати попуст за сваки семинар.

У вези са чланарином било је више питања, шта ако директор не плати чланарину, зашто се не каже да је школа обавезна да плати и сл. Одговорено је да директора не може нико да натера да плати, да је то ствар сваког школског библиотекара који жели да брине о свом стручном усавршавању. Постављено је и питање: Ако је више запослених у школској библиотеци и плати се једна чланарина да ли ће свако од њих добити попуст за семинаре? Одговорено је да ће се то питање поставити на састанку Управног одбора. Више колега је питало зашто електронски курс није бесплатан кад за њега нема трошкова. Весна је објаснила шта се све плаћа да би тај семинар протекао како треба.

Слађана Галушка је представила план рада подружнице и рекла да се на основу њега може израдити план рада општинског већа. Урађени су планови рада школског библиотекара, постављени су на сајт и биће послати и председницима општинских већа, па ко жели може да их искористи за своје планирање. Такође ће бити послати и флајери и пријаве за семинаре.

Татјана Перовић из Матичне службе Библиотеке града Београда је поздравила присутне и рекла да је добро што Друштво организује разне активности и напредује у свом раду. Подсетила је да ће БГБ и ове године организовати семинар за школске библиотекаре и да ће се наставити добра сарадња између школа и општинских библиотека. Слађана је додала да постоји међу плановима и план заједничких активности школе и општинске библиотеке, а Татјана је рекла да БГБ подржава тај план.

Тиме је био завршен званични део Трибине. Постављено је питање потврда и сертификата. Објашњено је да ово није семинар, а да је позив потврда да је неко био на Трибини. Два колегинице су инсистирале да им се да потврда да би правдале одсуство са посла и договорено је да ће се њима послати потврда са потписом председника Друштва и печатом.
Са Татјаном Перовић је договорено да се организује сличан скуп у БГБ у новембру или децембру са одређеном темом и материјалом који може бити од користи библиотекарима.

Слађана Галушка, секретар ДШБС