Slide 1
Image is not available
Друштво школских библиотекара Србије

Друштво школских библиотекара обележило је Међународни месец школских библиотекара пригодним скупом у ОШ "Јосиф Панчић".

Међународна организација школског библиотекарства (The International Association of School Librarianship IASL) задала је ове јесени школским библиотекарима широм света занимљиву, али чак и у преводилачком смислу захтевну тему за обележавање Међународног месеца школских библиотека. Како сви школски библиотекари помало личе на ученике, посебно у томе да их највише ''смарају'' лаки задаци, припрему октобарске прославе, супротно очекивању, обележила су срећна решења и нови, занимљиви сусрети и сарадње. Наслов теме на енглеском: Your School Library - Mind Map Central, са лакоћом је превела колегиница Милена Костић из УБ „Светозар Марковић″. Бранислав Маричић, инструктор и оснивач едукативног центра Финеса, лиценцираног партнера британског Бузан центра, одмах се одазвао позиву и за сусрет са школским библиотекарима пажљиво спремао предавања: Мапа ума као модел за успешнији рад школске библиотеке и Мапа ума у функцији приказа књиге. Имали смо прилику да научимо како ради наш мозак, како лакше памтити непознате и стране речи, дефиниције, како успешно планирати и остваривати циљеве.

Атмосферу октобарског сусрета школских библиотекара употпунила је сценографија свечане сале ОШ „Јосиф Панчић″ у Београду. Испод шарених балона, за успомену су се тог 17. октобра сликала 42 библиотекара из Крушевца, Алексинца, Костолца, Новог Сада, Зрењанина, Београда.

У наставку програма представљени су пројекти Читалићи, Оштро перце и Интернест.

За најбољег библиотекара у 2013/14. проглашена је Маја Радоман Цветићанин.