Slide 1
Image is not available
Друштво школских библиотекара Србије

Друштво школских библиотекара Србије организовало је свечани скуп "Први прозори у свет" у библиотеци ОШ „Дринка Павловић“ у Београду 11. децембра 2015. године. За школске библиотекаре октобар је традиционално свечан. То је месец школских библиотека, па је због актуелне ситуације ове године управо у октобру одржана Ванредна скупштина Друштва. Желели смо да и насловом подсетимо на важну улогу књиге и књижевности за децу у сваком, па и овом нашем времену. Скуп је отворила председница Друштва Роксанда Игњатовић, а присутне је поздравила и Биљана Ђелић, помоћник директора школе домаћина.

Ученици ОШ „Дринка Павловић“ и ОШ „Краљ Петар Први“ пригодним уводним програмом под називом "О књигама, причи и причању" улепшали су овај догађај.

У првом делу скупа колеге школски библиотекари имали су прилику да присуствују округлом столу "Савремена књижевност за децу и младе". Учеснице су биле мр Љиљана Маринковић, директорка Креативног центра, др Зорана Опачић, професорка на Учитељском факултету у Београду и Ивана Нешић, млада књижевница, ауторка два награђена романа за децу ("Зеленбабини дарови" и "Тајна немуштог језика"). Разговор је водила Наташа Марковић Атар, библиотекарка у Деветој гимназији "Михаило Петровић Алас" у Београду, секретар Друштва. Гошће су, свака из свог угла, говориле о данашњој књижевности за децу и младе. После готово једноипочасовног разговора, у којем су учествовали и школски библиотекари својим питањима, могли смо да закључимо да је савремена књижевност за децу и младе веома богата разноврсним жанровима, аутори експериментишу формама и мотивима, теме које обрађују су универзалне, али је промењен однос према детету као и начин на који се мотиви у књижевним делима представљају. У завршници разговора све три гошће су препоручиле школским библиотекарима ауторе домаће савремене књижевности намењене деци и младима.

Слађана Бајчић је током округлог стола одржала са ученицима радионице обједињене насловом "Библиотеке су чудесни светови". У активностима "Машта на окуп" и "Моћ речи" најмлађе учеснице су цртале, док су старији исказали своје литерарне склоности. За крај, ученици су написали по једну поруку читаоцима библиотеке домаћина, као и препоруку за читање.

Ученици Математичке и Шесте београдске гимназијеувеличали су други део скупа беседама: "Људи (најчешће лажу како би сачували сопствену репутацију" и "Читање је као и љубав феномен пажње – рај настањен у књигама. Председница Друштва је уручила дипломе и пригодне награде најуспешнијим учесницима конкурса "Путуј и не заборави да ми пишеш". Књиге за награђивање ученика и библиотекара даривале су издавачке куће ProPolis Books,Креативни центаr, Urban Reads и Clio. Награду "Мина Караџић" за 2014/15. годину добиле су две колегинице школски библиотекари: Зорица Сорак из Крагујевца и Слађана Галушка из Мале Иванче.