Slide 1
Image is not available
Друштво школских библиотекара Србије

Поштоване колегинице и колеге,

Ново уредништво „Школског библиотекара“ позива све школске библиотекаре, библиотекаре јавних библиотека, учитеље и наставнике да својим радовима, идејама, мишљењима и освртима, допринесу објављивању тринаестог броја часописа ДШБС.

У организацији Друштва школских библиотекара Србије и Ваљевске гимназије, 1. јуна 2022. године, одржана је трибина „Школски библиотекари – носиоци промена“. Свечана сала Ваљевске гимназије угостила је, поред библиотекара из Ваљева, и школске библиотекаре из Београда, Ужица, Краљева, Шапца, Лајковца, Уба, Љубовије и Тршића.

Друштво школских библиотекара Србије организовало је акредитовану трибину  „Школски библиотекари – развијање партнерства и сарадње“. Трибина је одржана након редове Скупштине Друштва у Библиотеци града Београда, 31. марта 2022. године.

Мирјана Радовановић Пејовић, председник ДШБС, отворила је трибину још једном указавши на важност сарадње јер се тиме и јача положај школских библиотекара. Друштво је увек ту да пружи подршку, али и позива чланове да се активније укључе  и да на тај начин промовишу и афирмишу свој рад и професију.

У просторијама Центра за стручно усавршавање у образовању Лесковац одржан је састанак Актива школских библиотекара Јабланичког округа 10. маја 2022. године.

У просторијама Центра за стручно усавршавање у образовању Лесковац одржан је састанак Актива школских библиотекара Јабланичког округа 10. маја 2022. године.

На самом почетку састанка Милан Николић, ученик Техничке школе ,,Раде Металац" из Лесковца прочитао је своју награђену песму ,,Опело".

На састанку су присутни имали прилику да чују шта је све представљено на Скупштини Друштва школских библиотекара Србије.  Али могли су и да чују нешто више о првом стрипу на лесковачком дијалекту „До пакла и назад“, аутора Марка Стојановића, професора енглеског језика и предавача у Школи стрипа „Никола Митровић Кокан“.

Стојановић је аутор чувеног стрип серијала „Вековници“ и један од оснивача Балканске смотре младих стрип-аутора, која је напунила 25 година постојања, што је чини најстаријим стрип-фестивалом на Балкану. На овогодишњој Балканској смотри младих стрип-аутора заступљено је рекордних 3.046 учесника из 82 земље са шест континената. Заједно са својим ученицима носилац је многобројних награда и признања, а стекао је и  светску славу - однедавно његови стрипови почели су да излазе у Француској, САД и Кини.

Татјана Гавриловић, председница Подружнице

Задовољство нам је да вас обавестимо да су сва три програма са којима смо аплицирали испред Друштва школских библиотекара Србије прошли акредитацију и да се налазе на листи одобрених програма од стране Завода за унапређивање образовања и васпитања за школску 2022/2023, 2023/2024. и 2024/2025.

Пета национална промоција читања  2022. године, реализована је 28. фебруара 2022, поводом Националног дана књиге.

Учесници акције су се потрудили да свако на себи својствени начин обележи, сада већ можемо рећи, празник књиге и читања у школској библиотеци.  Несебично су поделили са нама фотографије, видео снимке, кратке филмове режиране са пуно пажње и љубави.