Slide 1
Image is not available
Друштво школских библиотекара Србије

Широм света 8. септембра се обележава Међународни дан писмености. Организација Уједињених нација за образовање, науку и културу (УНЕСКО), прогласила је 8. септембар за Међународни дан писмености 1967. године, да би се сваке године, бар на тај дан, истакла важност читања и писмености, како у животу појединца, тако и друштва у целини.

У овим несигурним временима може бити изазов организовати догађаје који су сигурни и безбедни, имајући у виду специфичну епидемијску ситуацију. Због пандемије све активности у школама одвијале су се отежано и под другачијим околностима,  па је Друштво школских библиотекара Србије предложило да наша четврта национална промоција читања „Читајмо гласно“ буде у складу са свим препорученим мерама (од стране надлежних органа и институција) у циљу обезбеђивања заштите и безбедности здравља учесника.

Поштоване колегинице и колеге,

Позивамо вас да заједнички са Друштвом за стране језике и књижевности Србије и Друштвом школских библиотекара Србије у својим школама обележите 20. Европски дан језика, 26. септембар.

Европски дан језика слави вишејезичност, вишекултурност и интеркултурност, толеранцију, отвореност, радозналост и целоживотно учење.

Поштоване колегинице и колеге,

Ново уредништво „Школског библиотекара“  позива све школске библиотекаре, библиотекаре јавних библиотека, учитеље и наставнике да својим радовима, идејама, мишљењима и освртима, допринесу објављивању дванаестог броја часописа ДШБС. Радове можете слати до 15. новембра 2021.г. на имејл: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Структура часописа

Упутство ауторима

Први онлајн стручни скуп Друштва школских библиотекара Србије „Школске библиотеке у теорији и пракси“ одржан је 16. и 17. јуна 2021. године путем (бесплатног коришћења) Zoom платформе. Овај вебинар, намењен школским библиотекарима основних, средњих школа и школа ученика са посебним потребама и домова ученика, акредитовао је Завод за унапређивање образовања и васпитања. Скупу је присуствовало 88 школских библиотекара из Србије и неколико колега из Републике Српске.

Програм скупа:

 1. дан, 16. јун 2021.
 • Упознавање с програмом рада и циљевима трибине: модератор скупаАлександра Вуковић Курдулић, мастер библиотекар информатичар, стручни сарадник у ОШ „Свети Сава“ Шабац;
 • Уводна реч: Мирјана Радовановић Пејовић, виши дипломирани библиотекар, ОШ „Душан Јерковић“ Ужице, председница Друштва школских библиотекара Србије;
 • „Окупљање и оснаживање школских библиотекара“, предавач Ана Дуковић, виши дипломирани библиотекар, ОШ „Душан Јерковић“ Ужице и ОШ „Алекса Дејовић“ Севојно;
 • „Модерно и савремено читање бајки“, предавач Бранка Алимпијевић, школски библиотекар у ОШ „Никола Тесла“ Винча;
 • Дискусија. 
 1. дан, 17. јун 2021.
 • Уводна реч: Ингрид Граорац, школски библиотекар у ОШ „Светислав Голубовић Митраљета“ у Батајници, потпредседница Друштва школских библиотекара Србије;
 • „Гугл учионица школске библиотеке као дидактички медиј“, предавач Малина Жупањац, школски библиотекар у ОШ „Ђура Јакшић“ Конарево;
 • „Читање – прозор у будућност“, предавач Ивана Ранковић, школски библиотекар у ОШ „Деспот Стефан“ Горњи Степош, ОШ „Страхиња Поповић“ Дворане и ОШ „Доситеј Обрадовић“ Крушевац;
 • Дискусија.

 

Модератор скупа и техничка реализација током два дана била је Александра Вуковић Курдулић, мастер библиотекар информатичар, библиотекарка у ОШ „Свети Сава“, Шабац. У уводној речи, колегиница је истакла да библиотекари морају пробудити свест о својим огромним могућностима, јер су управо они носиоци промена.

Biblioteke u teoriji i praksi stručni skup 01

Симболично, 9. јуна, на дан када Друштво школских библиотекара Србије пуни 15 година постојања, званично је и објављена информација о акредитованом стручном скупу. Александра Вуковић Курдулић, истакла је да смо сведоци времена трансформације у дигиталној ери и да образовање добија једну нову димензију. Библиотекарство и информатика су уско повезане области. Информатичар треба да информише и буде спона до истинитих и проверених информација, а библиотекар треба да подстакне на промену, креативност, читање, критичко мишљење, културу опхођења, говора и понашања.

Biblioteke u teoriji i praksi stručni skup 02

Учеснике скупа поздравила је у своје име и у име Управног и Надзорног одбора Друштва школских библиотекара Србије, председница Друштва Мирјана Радовановић Пејовић, виши дипломирани библиотекар, запослена у ОШ „Душан Јерковић“ у Ужицу, на чију иницијативу је уприличен овај стручни скуп. Истакавши да је ова година показала да промене нису лаке, али су неминовне, председница Друштва је указала на потребу видљивости рада иконтинуирано заговарање у сопственој школи, локалној заједници, али и међу самим библиотекарима. Друштво школских библиотекара Србије труди се и трудиће се убудуће да подстакне библиотекаре да размењују искуства, информације и идеје, са жељом да буду део тима и тако постану јачи.

Biblioteke u teoriji i praksi stručni skup 03

Предавачи првог дана скупа, биле су Ана Дуковић и Бранка Алимпијевић, добитнице Награде за најбољег библиотекара „Мина Караџић“ за 2020. годину.

Ана Дуковић, школски библиотекар у ОШ „Душан Јерковић“ у Ужицу, истакла је значај окупљања, удруживања и оснаживања школских библиотекара, као и важност заузимања заједничког става, размене идеја и искустава. Све су то предуслови који могу довести до трансформације неопходне за школско библиотекарство. Рад библиотекара мора бити видљивији. Школска библиотека би требало да буде центар сваке школе, из ког потиче развијање креативности и унапређивање личних потенцијала ученика, као и полазна тачка целоживотног учења. Пренела је утиске које носи са 48. Светског конгреса школских библиотекара, одржаног у Дубровнику 2019. године. На конгресу под називом „Окупљање – оснаживање – трансформација: школске библиотеке“, заједно са Мирјаном Радовановић Пејовић, имала је запажено излагање. Као једине из региона, представиле су положај школских библиотекара у Србији и активности на промовисању рада школских библиотекара. Ана Дуковић је нагласила постојање истих циљева библиотекара на глобалном нивоу, а то су окупљање, размена искустава и позитивних примера.

Biblioteke u teoriji i praksi stručni skup 04

Бранка Алимпијевић, школски библиотекар у ОШ „Никола Тесла“ у Винчи, говорила је о савременом приступу читању бајки. Она се годинама бави проучавањем ове теме и објављивањем приручника за ученике и наставнике „Бајке у образовању и васпитању“ доприноси афирмисању професије школског библиотекара. Истакавши велики потенцијал бајки, напоменула је колико оне могу помоћи деци и данас у њиховом расту, образовању и васпитању. Бајка пружа уметничку, духовну, читалачку и емотивну утеху. У свом излагању осврнула се на неговање разних врста читања у библиотеци, од гласног, изражајног читања, до креативног, стваралачког и модерног.

Biblioteke u teoriji i praksi stručni skup 05

У дискусији, Јована Остојић ОШ „Бошко Буха“ Штрпци, Рудо, поделила је своје тромесечно искуство у раду са ученицима у школској библиотеци у Републици Српској.

Biblioteke u teoriji i praksi stručni skup 06

Другог дана онлајн скупа, учеснике је поздравила потпредседница Друштва Ингрид Граорац, школски библиотекар у ОШ „Светислав Голубовић Митраљета“ у Батајници. Поруком да је ово јединствена прилика да се окупимо, пожелела је да наставимо у духу јединства и заједништва, тражећи пут за приказивање и повезивање на основу своје професионалности.

Biblioteke u teoriji i praksi stručni skup 07

О гугл учионици „Библиотека“ као дидактичком медију, говорила је Малина Жупањац, школски библиотекар у ОШ „Ђура Јакшић“ у Конареву. Представила је део своје праксе и закључке после коришћења Гугл учионице „Библиотека“. Гугл учионица омогућава значајан степен индивидуализације наставног рада, направљена је као подршка усмереног активирања ученика у наставном процесу. Говорила је о функцији, намени, специфичностима, начинима примене, о облицима, примерима индивидуализације за сваког ученика у коришћењу Гугл учионице школске библиотеке, као и начинима мотивисања ученика.

Biblioteke u teoriji i praksi stručni skup 08

Своја искуства у раду са најмлађима, у теми „Читање – прозор у будућност“ представила је Ивана Ранковић, школски библиотекар у три школе, у ОШ „Деспот Стефан“ Горњи Степош, ОШ „Страхиња Поповић“ Дворане и ОШ „Доситеј Обрадовић“ Крушевац. Говорила је о интересовањима ученика по узрастима, о значају и подстицању читања, на који начин подстаћи и мотивисати ученике да читају. Представила је акцију ДШБС „Читајмо гласно“ као и разлоге због чега читати ученицима. На примерима из своје праксе, показала је како мотивише ученике награђујући их дипломама, похвалама, честиткама, обележивачима. На крају презентације, осврнула се на глобалну технологију у служби школске библиотеке.

Biblioteke u teoriji i praksi stručni skup 09

У дискусији, Нада Љепојевић, школски библиотекар у ОШ „Братство јединство“ и Музичкој школи „Петар Коњовић“у Сомбору, говорила је о акцији „Читајмо гласно“, о својим идејама, анимирању талентованих ученика, посетама галерији и музеју, сарадњи с кустосом у радионицама.

Biblioteke u teoriji i praksi stručni skup 10

Бојана Лаловић Милановић, школски библиотекар у ОШ „Прота Матеја Ненадовић“ Бранковина и ОШ „Нада Пурић“ Ваљево, предложила је колегама да се прикључе акцији Међународне размене обележивача за књиге. Говорила је о спајању школа кроз размењивање обележивача, о учествовању у акцији „Читајмо гласно“, о раду са децом с посебним потребама и сарадњи с дефектолозима.

Biblioteke u teoriji i praksi stručni skup 11

После обрађеног евалуационог упитника, који су учесници стручног скупа попунили, може се закључити следеће:

Школски библиотекари су оценили одличном оценом вебинар (4,70), што говори о потреби континуираног одржавања стручних скупова онлајн. Речи једне колегинице потврђујуову оцену: ,,Овакви стручни скупови су драгоцена подршка и корисна размена искуства колега школских библиотекара и свих учесника скупа. На овај начин много брже развијамо значајну улогу библиотеке у нашем образовном систему. Библиотека је отворена учионица без зидова која подстиче ум на развијање стваралачког мишљења код ученика.“

Све предвиђене теме су реализоване, односиле су се на унапређивање рада школског библиотекара. Указано је на потребу анализе досадашње праксе и на врло важну улогу школског библиотекара данас у свету. Својим активностима школски библиотекари и даље, и у условима пандемије, доприносе јачању читалачких компетенција и квалитетном одрастању ученика. Истакнута је и нужност повезивања и умрежавања школских библиотекара.

Током стручног скупа предавачи су одговарали на питања учесника. Размена мишљења и професионалних искустава у веома пријатној атмосфери, допринела је повезивању школских библиотекара, а предложени су нови модели сарадње школских библиотекара у оквиру Друштва школских библиотекара Србије кроз акредитоване вебинаре и конференције.

Потврдили смо важност и разноврсност активности које спроводимо са децом и младима, увидели да можемо бити још бољи. Посебан допринос вебинара је пружање подршке и охрабрење колегама у њиховом свакодневном раду. Школски библиотекари на овакав начин допуњују и размењују ресурсе, услуге и искуства, што доприноси унапређењу рада и стицању нових знања.

Biblioteke u teoriji i praksi stručni skup 01

Снимак вебинара објављен је на Јутјуб каналу Друштва школских библиотекара Србије и може се погледати на следећем линку.

Слађана Маријанац
                                                                                     библиотекар Ваљевске гимназије

Редовна годишња скупштина Друштва школских библиотекара Србије 2021.  одржана је онлајн,  преко Гугл Мита,  11.6.2021. године. Скупштини је присуствовало је 39 чланова. Скупштина је радила по предложеном дневном реду, који је пријављеним члановима ДШБС-а  унапред достављен.

Мирјана Радовановић Пејовић, председник Друштва школских библиотекара Србије, отворила је Годишњу скупштину речима да је ова последња година показала да промене нису лаке али су неопходне и да смо сви прихватили нове моделе пословања. „Неопходно је да се створи више простора за истинско повезивање како би се изградила широка мрежа међу нама, школским библиотекарима, кључна за напредак Друштва.“ Истакла је да провести део живота на послу школског библиотекара значи да треба увек учити и развијати се и то побуђивати код младих.

После поздравног говора, потпредседница Друштва Ингрид Граорац, предложила је Радно председништво у следећем саставу: Ана Дуковић- председавајући Годишње скупштине, Милика Јовановић - записничар, Борка Слепчевић - оверивач записника. У радном делу, Скупштина Друштва је према тачкама дневног реда, након разматрања, усвојила Извештај о раду ДШБС за 2020. годину, као и Финансијски извештај за 2020. годину. Усвојен је извештај Надзорног одбора, а Скупштина ДШБС је усвојила План рада и финансијски план за 2021. годину. Све тачке дневног реда су разматране и једногласно усвојене од присутних чланова, а Записник можете преузети овде.

Председник Друштва Мирјана Радовановић Пејовић истакла је податке о веома активном раду ДШБС током прошле године, реализованим активностима Друштва, сарадњи током пандемије... „Друштво је радило у специфичним условима које је диктирала пандемија вируса корона и било је веома активно, а сарадња на завидном нивоу.“ Похваљени су сви чланови ДШБС-а који су својим личним ангажовањем и учествовањем у заједничким активностима промовисали рад Друштва, самим тим побољшали статус наше професије.

Истакнуто је да је током 2020. године реализован је први издавачки пројекат Друштва школских библиотекара Србије финансиран од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја, приручник „Бајке у образовању и васпитању“, ауторке Бранке Алимпијевић, школског библиотекара. Након две године паузе изашао је нови број часописа „Школски библиотекар“.

На овогодишњој Скупштини разрешен је стари сазив Надзорног одбора, а у нови сазив ушле су колегинице Наташа Марковић-Атар, Весна Филиповић Петровић и Милица Бошковић.

На овогодишњој Скупштини на предлог Управног одбора статус почасног члана ДШБС додељен је једногласно Јасминки Петровић и Данијели Ковачевић Микић.  Својим писањем Јасминка Петровић открива да и данас постоје књижевници који стварају неки други свет у који деца урањају, упркос технологији која почиње да влада. Својим писањем Јасминка је успела да стекне читалачку публику која расте уз њене јунаке. Ми који радимо као школски библиотекари имамо посебно место у одрастању деце и нераскидиво смо повезани са Јасминком Петровић и њеним јунацима. Данијела Ковачевић Микић у сваком сегменту свог рада је показала да је неко ко воли писану реч и залаже се за њу. Ми смо већ дуго у заједничкој мисији за књигу, читање, образовање, знање, а самим тим и за школске библиотеке као места окупљања свих који желе да истражују, откривају и сарађују. У овом тренутку Друштву школских библиотекара Србије треба подршка тако енергичних и креативних особа.

„Струковно удружење – као што је наше Друштво школских библиотекара Србије доприноси афирмацији школских библиотекара као професионалаца, треба да нас оснажи и подстакне на заједничко деловање. Видљивост рада школских библиотекара треба да буде јединствена, заговарање за бољу позицију школских библиотекара и даље је наша мисија“ (из Извештаја о раду Друштва школских библиотекара Србије за 2020. годину).

Позивамо и овом приликом школске библиотекаре да се укључе у рад Друштва школских библиотекара Србије и допринесу бољем статусу свих школских библиотекара, јер је то наш заједнички интерес.

Милика Јовановић
библиотекар ОШ „Стари град“, Ужице

Друштво школских библиотекара Србије позива школске библиотекаре на акредитовани вебинар „Школске библиотеке у теорији и пракси“ који ће се одржати онлајн, путем ZOOM платформе, у среду и четвртак, 16.6.2021. и 17.6.2021. г. од 11.00 до 12.00 часова.

Циљ скупа је јачање професионалних капацитета школских библиотекара за унапређивање рада, унапређивање реализације наставних и ваннаставних садржаја, подстицање на аутономно и интерактивно деловање школских библиотекара.