Slide 1
Image is not available
Друштво школских библиотекара Србије

Друштвене мреже постале су облик свакодневне комуникације. Инстаграм је тренутно најпопуларнија бесплатна апликација за обраду и дељење фотографија и видеа, али служи и за друштвено умрежавање.

Након одржавања Редовне годишње скупштине Друштва школских библиотекара Србије у Библиотеци града Београда 15. марта 2024. године уследила је промоција још једног издавачког подухвата Друштва школских библиотекара Србије, чији је суфинансијер и покровитељ Министарство културе. Са Приручником за школске библиотекаре: Уметност читања чланове Друштва су упознале ауторке: Бранка Алимпијевић, Ана Дуковић, Светлана Јакшић, Александра Вуковић-Курдулић и Мирјана Радовановић Пејовић.

Редовна годишња Скупштина Друштва школских библиотекара Србије одржана је 15. марта 2024. године године у прелепом амбијенту Библиотеке града Београда, у  Читаоници уметности. 

Скупштина се састојала из два дела. После поздравних речи представника Библиотеке града Београда, Скупштину је отворила Мирјана Радовановић Пејовић, председник Друштва. У првом делу након поздравних речи, на Скупштини су подељене дипломе ученицима који су били најуспешнији на литерарном Конкурсу „Лето без бриге, проведи крај књиге“ и Фото-конкурсу „Разгледница из школске библиотеке“.

redovna godisnja skupstina 2024 1

Додељена је плакета и Награда „Мина Караџић“ најбољем школском библиотекару за 2023. годину колегиници Весни Босић (ОШ „Петар Кочић“, Земун, Београд), која се захвалила бираним речима и надахнула нас све својим говором о раду школских библиотекара.

У другом делу, након избора радног председништва, усвојени су извештаји о раду Друштва и финансијски извештај за 2023. годину, као и извештај о раду Надзорног одбора и постигнути договори о даљим активностима, након усвајања планова за 2024. годину.

redovna godisnja skupstina 2024 3

У претходној години учињено је низ корака на побољшању статуса Друштва и школских библиотекара, као и на њиховом промовисању. Истичемо  само неколико активности: Чланови ДШБС су позвани да прикажу свој рад и залагање у систему образовања кроз примере добре праксе на конкурсу „Ризница идеја и примера добре праксе“ који се налазе на сајту ДШБС као база података успешних активности. Национална промоција читања „Читајмо гласно”, коју је покренуло Друштво школских библиотекара Србије реализована је 28. фебруара 2023. године шести пут са око 30000 учесника. Реализован је пројекат „Уметност читања : Приручник за школске библиотекаре“ који је суфинансирало Министарство културе, чијим средствима је одштампан истоимени Приручник. Друштво школских библиотекара Србије током 2023. године самостално је успешно организовало неакредитовану трибину „Живеле књиге, живеле школске библиотеке“ на 66. Сајму књига у Београду. Нови, тринаести по реду број онлајн часописа „Школски библиотекар” за 2023. годину, у издању Друштва, објављен је на сајту ДШБС и показатељ је да школски библиотекари вредно раде. Друштво се такође обратило синдикатима ради промене броја извршилаца на месту библиотекара према броју одељења у основној школи, тражећи изједначавање са бројем одељења у средњој школи.

Многим члановима Управног и Надзорног одбора разрешени су мандати и изабрани су нови чланови.

Чланови Управног одбора за период од 2024-2026. године су:

  1. Ивана Ранковић
  2. Александра Вуковић-Курдулић
  3. Весна Босић
  4. Марина Аврамовић
  5. Ана Дуковић
  6. Бојана Лаловић Милановић
  7. Наташа Марковић Атар

 

Нови чланови Надзорног одбора за период од 2024-2026. су, поред Невене Мартић (2023-2025), Мирјана Радовановић Пејовић и Малина Жупањац.

Нови председник Друштва Ивана Ранковић из Крушевца на Скупштини једногласно је изабрана за ову функцију за период од наредне две године.

Позивамо и овом приликом све школске библиотекаре да се укључе у рад Друштва школских библиотекара Србије. Укључивањем у заједничке активности и пројекте, организовањем вебинара, трибина, конкурса, допринећемо бољем међусобном упознавању, богаћењу искустава и и унапредићемо своју професију. Бољи  статус свих школских библиотекара је наш заједнички интерес.

Више фотографија са Скупштине можете видети овде.

Мирјана Радовановић Пејовић
библиотекар – стручни сарадник
 ОШ „Душан Јерковић“, Ужице

„Ми се чудимо другима што неће да се освесте, а они са своје стране не могу довољно да се начуде нама, а себи неће нико да се чуди.“ - Доситеј Обрадовић

Уредник: Ана Дуковић
Година: 2023.

Поштоване колегинице и колеге,

Позивамо Вас на редовну Скупштину Друштва школских библиотекара Србије,
која ће се одржати 15. марта 2024. године у Библиотеци града Београда

(Читаоница фонда уметности II спрат)
са почетком у 10.00 часова

Друштвo школских библиотекара Србије расписало је шести по реду Фото-конкурс „Разгледница из школске библиотеке“. Конкурс је био отворен за ученике основних и средњих школа, а укључени су и радови ученика са сметњама у развоју и инвалидитетом (ученици основних и средњих школа који програм похађају по ИОП-у).

Поводом Националног дана књиге, 28. фебруара
Друштво школских библиотекара Србије
позива све школске библиотекаре
да се седми пут

укључе у акцију

„Читајмо гласно“