Slide 1
Image is not available
Друштво школских библиотекара Србије

Редовна годишња скупштина Друштва школских библиотекара Србије 2021.  одржана је онлајн,  преко Гугл Мита,  11.6.2021. године. Скупштини је присуствовало је 39 чланова. Скупштина је радила по предложеном дневном реду, који је пријављеним члановима ДШБС-а  унапред достављен.

Мирјана Радовановић Пејовић, председник Друштва школских библиотекара Србије, отворила је Годишњу скупштину речима да је ова последња година показала да промене нису лаке али су неопходне и да смо сви прихватили нове моделе пословања. „Неопходно је да се створи више простора за истинско повезивање како би се изградила широка мрежа међу нама, школским библиотекарима, кључна за напредак Друштва.“ Истакла је да провести део живота на послу школског библиотекара значи да треба увек учити и развијати се и то побуђивати код младих.

После поздравног говора, потпредседница Друштва Ингрид Граорац, предложила је Радно председништво у следећем саставу: Ана Дуковић- председавајући Годишње скупштине, Милика Јовановић - записничар, Борка Слепчевић - оверивач записника. У радном делу, Скупштина Друштва је према тачкама дневног реда, након разматрања, усвојила Извештај о раду ДШБС за 2020. годину, као и Финансијски извештај за 2020. годину. Усвојен је извештај Надзорног одбора, а Скупштина ДШБС је усвојила План рада и финансијски план за 2021. годину. Све тачке дневног реда су разматране и једногласно усвојене од присутних чланова, а Записник можете преузети овде.

Председник Друштва Мирјана Радовановић Пејовић истакла је податке о веома активном раду ДШБС током прошле године, реализованим активностима Друштва, сарадњи током пандемије... „Друштво је радило у специфичним условима које је диктирала пандемија вируса корона и било је веома активно, а сарадња на завидном нивоу.“ Похваљени су сви чланови ДШБС-а који су својим личним ангажовањем и учествовањем у заједничким активностима промовисали рад Друштва, самим тим побољшали статус наше професије.

Истакнуто је да је током 2020. године реализован је први издавачки пројекат Друштва школских библиотекара Србије финансиран од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја, приручник „Бајке у образовању и васпитању“, ауторке Бранке Алимпијевић, школског библиотекара. Након две године паузе изашао је нови број часописа „Школски библиотекар“.

На овогодишњој Скупштини разрешен је стари сазив Надзорног одбора, а у нови сазив ушле су колегинице Наташа Марковић-Атар, Весна Филиповић Петровић и Милица Бошковић.

На овогодишњој Скупштини на предлог Управног одбора статус почасног члана ДШБС додељен је једногласно Јасминки Петровић и Данијели Ковачевић Микић.  Својим писањем Јасминка Петровић открива да и данас постоје књижевници који стварају неки други свет у који деца урањају, упркос технологији која почиње да влада. Својим писањем Јасминка је успела да стекне читалачку публику која расте уз њене јунаке. Ми који радимо као школски библиотекари имамо посебно место у одрастању деце и нераскидиво смо повезани са Јасминком Петровић и њеним јунацима. Данијела Ковачевић Микић у сваком сегменту свог рада је показала да је неко ко воли писану реч и залаже се за њу. Ми смо већ дуго у заједничкој мисији за књигу, читање, образовање, знање, а самим тим и за школске библиотеке као места окупљања свих који желе да истражују, откривају и сарађују. У овом тренутку Друштву школских библиотекара Србије треба подршка тако енергичних и креативних особа.

„Струковно удружење – као што је наше Друштво школских библиотекара Србије доприноси афирмацији школских библиотекара као професионалаца, треба да нас оснажи и подстакне на заједничко деловање. Видљивост рада школских библиотекара треба да буде јединствена, заговарање за бољу позицију школских библиотекара и даље је наша мисија“ (из Извештаја о раду Друштва школских библиотекара Србије за 2020. годину).

Позивамо и овом приликом школске библиотекаре да се укључе у рад Друштва школских библиотекара Србије и допринесу бољем статусу свих школских библиотекара, јер је то наш заједнички интерес.

Милика Јовановић
библиотекар ОШ „Стари град“, Ужице