Slide 1
Image is not available
Друштво школских библиотекара Србије

Октобар је Међународни месец школских библиотека. Пронађите начине на које можете да учествујете и заговарате значај школских библиотека, професионалаца у школским библиотекама, као и ученика који их чине важним!

Међународни месец школских библиотека прилика је за школске библиотекаре широм света да током октобра изаберу дан, недељу или целог месеца обележавају значај школских библиотека и славе све што оне представљају.

Тема 2022. године је „Читање за глобални мир и хармонију“. Заснован је на теми ИАСЛ конференције 2022. „Школско библиотекарство и глобални информациони пејзаж који се развија“. Знамо да има много земаља широм света које се суочавају са тешким ситуацијама. Сви се можемо сложити је потреба за миром и хармонијом широм света иста. Ова тема ће подстаћи све који ове године учествују у обележавању Међународног месеца школских библиотека да размисле о томе како нам читање може помоћи да разумемо и подржимо једни друге. Истинско доживљавање туђег путовања кроз приповедање води нас на наш сопствени пут већег разумевања и саосећања.

Ове године позивамо учеснике да размисле и прославе везу између књиге, читања, школских библиотека и заједничког заступања мира и хармоније.

Сви се надамо да ће Међународни месец школских библиотека 2022. бити креативна и маштовита светска прослава. Тема се може тумачити на много начина, али коју год да изаберемо, она је у основи важне улоге школских библиотека у животима деце.

Тим који стоји иза Међународног месеца школских библиотека припремио је бројне активности у којима можемо учествовати и сви ми, школски библиотекари, имамо своје идеје како да овај месец најбоље обележимо у својим школским библиотекама. Без обзира колико је велика или мала ваша школска библиотека, укључите се. Можете поделити своја фантастична ИСЛМ искуства са свима слањем текстова и фотографија на страницу „Шта људи раде поводом Међународног месеца школских библиотека“. “What People Are Doing for ISLM” Извештај можете поднети до 13. децембра 2022. године.

Позивамо вас да обележите Међународни месец школских библиотека 2022. учешћем у међународним пројектима, која је отворена за све школске библиотекаре света:

Пројекат размене обележивача Bookmark Exchange Project - повежите се с другим школама широм свијета и размените обележиваче које су направили ваши ученици. Размена обележивача се врши поштом. Регистрација за 2022. је отворена до 26.10.

Пројекат дигиталних обележивача Digital Bookmark Project: 2022 - повежите се с другим школама широм свијета и размените обележиваче које су направили ваши ученици. Размена обележивача је виртуелна. Регистрација за 2022. је отворена до 26.10.

Пројекат Виртуелне везе широм света Virtual Connections Around the World Project: 2022- омогућите вашим ученицима разговор с вршњацима из неке удаљене земље током Међународног месеца школских библиотека путем Скајпа, Зума или МС Тимса. Регистрација за 2022. је отворена до 26.10.

Прославимо заједно октобар, Међународни месец школских библиотека!