Image is not available
Друштво школских библиотекара Србије
Slider

Двадесетак чланова ДШБС-а присуствовало је 22. јуна 2018. Конференцији „Читање медија” у ЕУ Инфо центру у Београду, у организацији „Новосадске новинарске школе” и „Библиотеке плус”.

Програм ове завршне конференције и фестивала креативних вештина био је врло занимљив за школске библиотекаре, као и за остале учеснике који верују да је школска библиотека срце школе.

Након поздравне речи домаћина, о перспективи медијске писмености у образовању говорили су: представница Министарства просвете, науке и технолошког развоја Бојана Стојановић, представница Министарства културе и информисања Маја Зарић и представница ЗУОВ-а Дејана Милијић Субић. Затим је уследила презентација радова школских тимова, односно приказани су филмови којe су снимили ученици три школе укључене у претходном периоду у пројекат „Дигитални погон”.

После краће паузе гости Конференције били су: Снежана Милојевић са Факултета политичких наука, Драган Јањић из Новинарске агенције „Бета” и Драгица Павловић Бабић са Филозофског факултета. Они су истакли огромне разлике између новинарства некад и сад, дигиталне писмености пре само неколико година и данас, као и неопходност увођења медијске писмености у формални систем образовања. Стручни сарадници, односно школски библиотекари, како је нагласила Драгица Павловић Бабић, представљају најбољу везу између спољног света и свега што он нуди путем најразличитијих медија, с једне стране, и ученика, с друге стране. Према мишљењу свих присутних, школски библиотекари, као и остали стручни сарадници, представљају ученицима, између осталог, психолошки ослонац у ланцу образовања, али и извор проверених и корисних информација за стицање знања.

Школски библиотекари позвани су да се укључе у пројекат „Дигитални погон”, као и да буду активнији у промовисању свог посла.