Image is not available
Друштво школских библиотекара Србије
Slider

Почетком јула 2018. настављена је сарадња Друштва школских библиотекара Србије са Новосадском новинарском школом и Библиотеком плус. То је био трећи по реду сусрет у овој години у оквиру пројекта Дигитални погон, а представљао је Форум професора, школских библиотекара, педагога и психолога, под називом Школска библиотека: више од мобилног телефона, мање од државе.

Као и на претходним сусретима, током два дана, 3. и 4. јула, главна тема Форума биле су могућности увођења медијске и информационе писмености у образовање према препорукама ЕУ. Присуствовало је око 25 школских библиотекара, педагога, психолога и наставника, а Форум је одржан у београдском ЕУ Инфо центру.

На самом почетку Форума, један од говорника који су отворили скуп и поздравили присутне био је и председник ДШБС-а Марко Ламбета. Он је истакао важност укључености школских библиотекара у пројекте који се тичу увођења медијске и информационе писмености у образовање, јер школска библиотека представља средиште школе и у њој се ученици могу најлакше и најбрже медијски и информационо описменити. То су истакли и организатори Форума, пре свега проф. др Дубравка Валић Недељковић, представница Новосадске новинарске школе, и Зоран Хамовић, представник Библиотеке плус.

Гошћа Форума проф. др Весна Чопич из Љубљане објаснила је како су школске библиотеке у Словенији прешле из маргине у центар и на који начин су се избориле за жељени статус у систему образовања. Проф. др Александар Луј Тодоровић са Универзитета уметности у Београду говорио је присутнима о медијској култури, информационој писмености и информатичким вештинама.

Други дан Форума испуниле су презентације професора и школских библиотекара основних и средњих школа, с темом Инфотека и капиларне промене у образовању. Бојан Вуковић, директор XIII београдске гимназије, представио је пројекат Интернест, Мирко Марковић, професор филозофије у Гимназији „Вук Караџић” из Лознице, конкурс Филозофија у стрипу, Слађана Галушка, библиотекарска ОШ „Свети Сава” из Београда, међупредметну сарадњу школских библиотекара и наставника, а Весна Ивановић, библиотекарка ОШ „Миливоје Боровић” из Мачката, апликацију Школска библиотека. На округлом столу – на коме су учествовали др Маја Вукадиновић са Универзитета уметности у Београду, Биљана Радосављевић из Педагошког друштва Србије и Зоран Хамовић – тема је била Медијска култура и политика узора.