Image is not available
Друштво школских библиотекара Србије
Slider

XV конференција Библиотекарског друштва Србије одржана  је од 12. до 14. децембра 2018. године, у организацији БДС, Универзитетске библиотеке ,,Светозар Марковић“ и Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“, у Београду и Чачку, под називом „Иновације и трендови у библиотекарству“. Активности су 12. децембра реализоване у Универзитетској библиотеци у Београду, а сви остали програми реализовани су у Чачку 13. и 14. децембра.

На XV конференцији БДС, поред учесника из земље и региона, било је и гостију из Словеније, Немачке и Данске, као и из других земаља Европе. Предавања по позиву одржали су Бреда Карун из Словеније и Тилман Телегер из Немачке, а остали радови и презентације били су подељени у четири сесије:

- „Нове информације, нови медији, нови корисници“;
- „Трендови“;
- „Сусрети креативности и иновативности“ и
- „Библиотеке и образовање“.

У оквиру Конференције обележен  је Дан библиотекара, 14. Децембар и одржана Скупштина БДС, на којој су додељене награде Друштва за 2018. годину. Награда „Запис“, једногласном одлуком жирија, додељена је проф. др Десанки Стаматовић. Уручене су и награде БДС лауреатима, отворена је изложба „Библиотеке Моравичког округа“, која је представљена у новој згради Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“ у Чачку. Прослављен је и јубилеј, 70 година од излажења првог броја часописа „Библиотекар“, а тим поводом је уприличена и промоција најновијег броја.

Завршну реч дао је др Богдан Трифуновић, председник БДС, оценивши је врло успелом, нагласивши да је Чачак током два дана био центар библиотекарства у региону.

У оквиру IV сесије „Библиотеке и образовање“ 14. децембра део својих активности представили су и чланови Друштва школских библиотекара Србије: Ана Дуковић и Мирјана Радовановић Пејовић, ОШ „Душан Јерковић” Ужице, са радом „Kад неће ученици у библиотеку, библиотекар ће у учионицу: часови библиотекара у основној школи“; Слађана Галушка, ОШ „Свети Сава“ Београд, са радом „Школски библиотекар – иноватор и лидер“; као и колегинице из Хрватске Анита Туфекчић, ОШ „Антун и Стјепан Радић“ Гуња и Биљана Kрњајић, ОШ „Синиша Главашевић”, Вуковар, са радом „Креативна настава у школској библиотеци кроз тимски рад и игру помоћу он-лајн алата“.

Школски библиотекари су говорили о новим трендовима у библиотекарству, новим медијима, друштвеним мрежама, алатима, новим методама рада, о креативности и иновативности, а све са циљем примене тих метода у раду школских библиотека.

Мирјана Р. Пејовић