Image is not available
Друштво школских библиотекара Србије
Slider

Градска народна библиотека „Жарко Зрењанин“ у Зрењанину била је током 14. и 15. новембра 2019. године домаћин библиотекарима јавних и школских библиотека Средњобанатског округа, као и гостима из Београда, Новог Сада, Кикинде... на конференцији коју је организовала под називом „Берза идеја, песничка штафета, библиотеке за децу и младе“.

Конференција је замишљена као размена идеја и мишљења библиотекара који се баве иновативним начинима рада са децом и младима. Дводневни скуп библиотекара отворен је гостовањем Јасминке Петровић, једне од најпопуларнијих савремених књижевница за децу и младе, и промоцијом њене сликовнице „Библиотека те чека“, у издању ГНБ „Жарко Зрењанин“.

У радној и подстицајној, али надасве топлој и пријатној атмосфери, библиотекари су током дводневног скупа разговарали о актуелним дешавањима у свету библиотекарства и кроз примере властите добре праксе указивали на успешне начине анимирања и увођења деце и младих у свет књига и читања.

Конференција је показала да је, осим школе и куће, библиотека треће место које има одлучујућу улогу у васпитању деце, креирању њихових навика и развијању критичког духа, а задатак библиотекара је да прате актуелна дешавања у свету књижевности, али и дигиталне културе, да буду креативни и иновативни и да на том путу свесрдно подрже своје младе кориснике и буду им пријатељи.