Image is not available
Друштво школских библиотекара Србије
Slider

XVI конференција Библиотекарског друштва Србије, под називом „Мале библиотеке у великом дијалогу за промене” одржана је 12–14. децембра 2019. године, у Народној библиотеци Србије. На XV конференцији БДС, поред учесника из земље и региона, било је учесника и из Сингапура.

Радови и презентације били су подељени у следеће сесије:

  • „Мале библиотеке – стандарди, смернице, стварност”,
  • „Библиотекари XXI века у академским и научним библиотекама”,
  • „Платформе за 21. век”,
  • „Чувари културне баштине” и
  • „Библиотека – културни центар локалних заједница”.

У оквиру Конференције обележен је Дан библиотекара, 14. децембар и одржана Скупштина БДС, на којој су додељене награде БДС за 2019. годину, награда „Запис”, награда „Стојан Новаковић<” и награда „Најбољи библиотекар”. Присутнима је представљен садржај и рубрике најновијег броја часописа „Библиотекар”. Библиотекари су имали могућност да уживају у интересантној постер-сесији, као и да обиђу изложбу Марине Абрамовић „Чистач”, у Музеју савремене уметности у Београду.

Завршну реч дао је др Богдан Трифуновић, председник БДС, нагласивши да је Конференција била веома успешна.

У оквиру сесије „Библиотека – културни центар локалних заједница” део својих активности представили су и чланови Друштва школских библиотекара Србије: Ана Дуковић и Мирјана Радовановић Пејовић, ОШ „Душан Јерковић”, Ужице (у сарадњи са Јасмином Луковић, Народна библиотека Ужице), са радом „Школске и јавне библиотеке у дијалогу за промене – сви на добитку”; Весна Филиповић Петровић, ОШ „Васа Пелагић”, Лесковац, са радом „Од проблема до решења – отворено учење ван школе и библиотеке – искуство малих библиотека”; као и колегиница Живадинка Ана Јованчевић, школски библиотекар Средње школе у Тополи у пензији (у сарадњи са Златком Ахмићем, Библиотека Матице српске, Нови Сад) са радом „Библиотека Средње школе у Тополи – образовни, научни и културни центар општине”.

Школски библиотекари су имали интересантна излагања, представили су своја разнолика искуства и приказали како својим активностима, кроз разноврсне програме, доприносе културном животу не само своје школе, већ и локалне средине.

Школски библиотекари су такође имали прилику да учествују и присуствују стручном Саветовању на тему „21. век у школској библиотеци”, у организацији Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис” и Библиотекарског друштва Србије. Окупило се више од 150 заинтересованих за актуелно стање у школским библиотекама у Србији. Скуп је одржан, 5. децембра 2019. у Великој сали чачанске Библиотеке, а уједно је то био и претконференцијски дан XVI конференције БДС.

Осим библиотекара запослених у различитим типовима библиотека, од школских до националних, библиотека са територије целе Србије (Београд, Зрењанин, Панчево, Ваљево, Ужице, Севојно, Соко Бања, Лесковац, Зајечар, Рготина, Бољевац, Моравички округ), скупу су присуствовали и представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја, начелник и просветни саветник Школске управе за Моравички округ, директори матичних и општинских библиотека, директори основних и средњих школа, просветни радници и др.

Скуп је отворио др Богдан Трифуновић, председник Библиотекарског друштва Србије и директор Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис”. Он је у име оба организатора присутнима пожелео добродошлицу, квалитетан рад и пријатан боравак у чачанској Библиотеци.

У име Друштва школских библиотекара Србије говорила је Мирјана Радовановић Пејовић, чланица Управног одбора, која је све позвала да се активно укључе у рад Друштва и да је то начин да библиотекари буду видљивији и признатији.

Библиотекарима се потом обратила др Добрила Бегенишић, начелник Матичног одељења Народне библиотеке Србије, која је похвалила тему скупа и обећала подршку националне библиотеке свим школским библиотекама које је буду тражиле. Поздравну реч упутила је и Слађана Парезановић, начелник Школске управе Моравичког округа.

Саветовање „21. век у школској библиотеци” било је одлична прилика за боље информисање о стању и испуњавању услова за рад школских библиотека Србије, у складу за важећим просветним и библиотечко-информационим прописима.

Прву сесију отворила је Дубравка Илић, руководилац Матичне службе Градске библиотеке Чачак, са предавањем на тему „Школске библиотеке Моравичког округа: 2008–2018: перспектива”. Она је између осталог истакла да је услов који је најтеже на ваљан начин испунити – стални кадар у школским библиотекама.

Врло занимљиво излагање, које се тицало увођења COBISS платформе у школске библиотеке Словеније, имала је Романа Мухвич Шумандл, гошћа из Института информацијских знаности (IZUM) из Марибора, Словенија, а након тога је др Богдан Трифуновић најавио друго, допуњено издање „Приручника за школске библиотекаре” у издању Градске библиотеке у Чачку.

У оквиру друге сесије изложено је више од 15 кратких презентација којима је представљен рад школских библиотека Моравичког округа. Представљени су примери добре праксе, али и проблеми са којима се школски библиотекари срећу у свакодневном послу.

Током Саветовања Мирјана Радовановић Пејовић и Ана Дуковић пренеле су колегама своја искуства са свог првог и јединог учешћа српских школских библиотекара икада на Светском конгресу школских библиотекара, који се одржао у Дубровнику 2019. године, након чега је одржана промоција књиге др Дејана Вукићевића „Non imprimatur или Цензура у библиотекарству и издаваштву”.

Пауза између сесија искоришћена је за кратак предах и освежење, али пре свега за упознавање колега и размену искустава из школских библиотека, стручно вођење кроз нову зграду чачанске Библиотеке и изложбену поставку „Библиотеке Моравичког округа”.

(Текст о Саветовању делом је преузет са сајта Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис”.)

Мирјана Р. Пејовић