Slide 1
Image is not available
Друштво школских библиотекара Србије

Гигант Основна школа „Никола Тесла“ са седиштем у Винчи, састоји се од четири објекта: матичне школе и три подручна одељења - у Лештанима, Болечу и Ритопеку, у којима укупно има преко две хиљаде и триста ученика.

До ове школске године, школа је имала три библиотеке, и два библиотекара. Бранка Алимпијевић ради у матичној школи, а Гордана Марковић у подручним одељењима Болеч и Ритопек. Библиотекари од ове школске године одвајају један дан за опремање нове школске библиотеке у новој школи у Лештанима. Ове године је, изградњом нове школе, у којој се промишљало о сваком детаљу, засијала и прва библиотека у овом месту.

Ученици подручне школе у Лештанима књиге су раније позајмљивали из матичне школе у Винчи, а сада могу да уживају у библиотеци направљеној и опремљеној према најновијим стандардима. Ученици и наставници у Лештанима радили су годинама у тешким условима, били су и „подстанари'“ у другој школи док се њихова рушила и поново градила, и коначно - добили су школску зграду, модерну, технички опремљену у којој има све што треба за савремен рад. То се реализовало у септембру 2020. године, након тридесет година од изградње садашње матичне школе у Винчи, која је такође изникла из старе и мале зграде. Дуго се чекало на боље услове, када је у питању наша школа, али и ученици и наставници били су стрпљиви и сада имају једну од најлепших школа, гигант Основну школу „Никола Тесла“.

Школа не може без свог културног центра, без свог срца,без своје алтернативне учионице и сабиралишта ученика, наставника и добронамерних посетилаца, а то је, наравно, школска библиотека. У новој школи у Лештанима библиотечки простор је велики, опремљен новим полицама, клупама, столицама, ормарима, паноима, телевизором, фотокопир машином, компјутером и штампачем. Осветљена је добро, што је битно за амбијент библиотеке.

biblioteka min

Велики је изазов опремити прву библиотеку у новој школи и у овом месту. Уз подршку управе школе, Школског одбора, библиотекари су поред својих редовних обавеза кренули у прављење плана за набавку књига. План се састојао из три фазе. Прво смо саставиле писмо оверено од стране школе, скенирале га и проследиле на мејл свим издавачким кућама, пријатељима и сарадницима школе, библиотекама, фирмама, а наставници су преко вибер група послали обавештење и родитељима. Упоредо смо их контактирали телефоном јер смо свесни сугестибилности речи и добронамерног разговора. Након недељу дана, преко четрдесет писама смо послали поштом на исте куће, фирме, библиотеке....

Већ почетком октобра књиге су почеле да пристижу, најпре од најближих сарадника, издавачких кућа са којима сарађујемо. Затим су нас подржале Народна библиотека Србије и Библиотека града Београда са петнаестак пакета књига. Обратили смо се и Патријаршији Српске Православне Цркве од које смо добили књиге за верску наставу, затим и од библиотеке СПЦ. Почели смо да објављујемо прилоге на сајту школе, фејсбуку библиотеке о напредовању у набавци, што је подстакло наше ученике, наставнике, директоре и библиотекаре других школа да нам помогну. Средином новембра наша нова лепа библиотека је имала фонд од око хиљаду триста књига. Већину књига су нам послали или довезли, али понекад смо захваљујући нашим домарима одлазили до тих других библиотека и преузимали пакете. Са пажњом смо осмислиле печат библотеке и кренуле у библиотечку обраду књига и електронско пословање. Наша предузетничка упорност је уродила плодом и нећемо се зауставити док не дођемо до три хиљаде библиотечких јединица. Паралелно прикупљамо е- књиге и е-изворе и формирамо програм рада библиотеке.

polica min

Иако смо само једанпут недељно одлазиле у нову библиотеку, наш ентузијазам и упорност изнедрио је резултате. Наша библиотека расте, богати се, добија своју пуноћу и претвара се у један неодољиво леп простор. Ентузијазам и љубав према послу прелази на друге, наши сарадници, али и људи са којима никад нисмо сарађивали, помогли су јер су осетили нашу љубав и жељу да се нешто ново изгради, створи, да се улепша школска свакодневица.

Ову нашу школску библиотеку подижемо у тешким условима, када људи нерадо сарађују и раде, осим онога што морају, али ми смо имали среће (јер срећа прати храбре), да упркос свему, изградимо један мали космос. Осећамо велику радост јер смо део темеља нове школе и зачетници прве библиотеке у Лештанима. Љубав, стрпљење, упорност и воља су најважније духовне снаге човека и уз добро постављен циљ, утврђену тактику и стратегију, успех је неминован.

Библиотека је скоро напуњена књигама, а пре два месеца била је празна. И када нисмо били у њој, радиле смо за њу свакога дана по мало, „а много, то је свакога дана по мало....“ (Д. Радовић: Београде, добро јутро) И нас, библитекарке које смо биле на истом задатку, овај рад је оснажио, откриле смо и неке нове снаге и способности и схватиле смо да може доста тога да се уради, јер „ко куца, њему се и отвара“. Планирамо и даље да развијамо предузетничке потезе за опремање наших билиотека како бисмо нашим ученицима понудили квалитетне услуге и како би наша велика школска библиотека НИКОЛА ТЕСЛА била достојна имена великана чије име носи јер „човек се по делу и библиотеци познаје“ (Говорим, а ћутим, Лична библиотека Патријарха Павла, НБС, 2014).

Бранка Алимпијевић, мастер филолог
ОШ „НиколаТесла“, Винча