Slide 1
Image is not available
Друштво школских библиотекара Србије

Школски библиотекари у Србији, упркос многим објективним тешкоћама, остварују своје задатке посвећено и успешно. Идеја размене обележивача за књиге још је један вид истицања значаја књиге и читања као и лепа прилика за сарадњу са ученицима и колегама из других школа, изван граница наше земље.

Сваке године у октобру, који је Mеђународни месец школских библиотека, Међународно удружење школских библиотекара (International Association of School Librarianship) организује и координира Пројектом размене обележивача за књиге (Bookmark Exchange Project) у циљу развијања сарадње, неговања осећаја заједнице школских библиотекара у свим деловима света, промовисања својих школа, размене информација и радова ученика. Овај пројекат је једноставан и забаван начин дељења љубави према књигама, а истовремено се стичу нова познанства сарадњом са школским библиотекарима широм света.

У пројекту 2020 године учествовале су следеће школе и библиотекари:

  • до12 година: ОШ ,,Душан Јерковић", Ужице; ОШ „Деспот Стефан“ Горњи Степош; ОШ „Страхиња Поповић“, Дворане; ОШ „Доситеј Обрадовић“, Крушевац; ОШ „Аца Алексић“, Александровац, ОШ „Нада Пурић“, Ваљево.
  • преко 12 година: ОШ „Аца Алексић“, Александровац; ОШ „Бранко Радичевић“, Мали Зворник; ОШ „Јован Јовановић Змај“ Панчево; Гимназија „Душан Васиљев“, Кикинда; ОШ ,,Душан Јерковић“, Ужице, ОШ „Прота Матеја Ненадовић“, Бранковина.

У оквиру пројекта, ученици сами праве обележиваче за књиге и размењују их са ђацима школа у другим земљама које су такође пријављене за учешће. За децу је то врста креативног изазова и дивна прилика да виде како њихови вршњаци из других држава размишљају и стварају на исту тему.

Тема за 2020. годину била је изузетно актуелна - пронаћи пут до доброг здравља и благостања. Да се подсетимо свега што добро утиче на наше здравље, а то је и написано новим другарима: за здравље су неопходни витамини из воћа и поврћа, али и пуно смеха, љубави, музике, читања, спорта и уживања у природи.

knjige bez granica 1„Ученици су са великом радошћу прихватили идеју о размени, а имали су и прегршт креативних предлога и радова. У ОШ „Прота Матеја Ненадовић“ у Бранковини су израђивали обележиваче оригами техником, вежбајући тако фину моторику, координацију и концентрацију. Ученици 4. разреда Основне школе “Нада Пурић” из Ваљева су на сваки обележивач који су направили залепили и QR код са подацима школе. У оквиру овог пројекта послато је преко 150 обележивача, заједно са лепим жељама и порукама. Интересантно је како су деца са различитих меридијана цртала јако сличне мотиве, посебно љубави”, каже Бојана Лаловић-Милановић, библиотекарка ове две школе.

knjige bez granica 2„Препоручујем свим колегама који нису до сада учествовали да нам се прикључе и да и они и њихови ученици уживају у овом раду и буду део заједнице школа света“, каже школски библиотекар ОШ „Аца Алексић“ из Александровца Дејана Михајловић.

Укључивањем у овакве пројекте ученици уче на неуобичајен начин о другим културама и другачијем начину живота, упознају нове земље. Школски библиотекари из многих земања света заједнички промовишу рад школских библиотека, књигу и читање, а самим тим и отварање нових светова и култура, док су ученици веома креативни и сретни што учествују у међународном пројекту. Најбоља препорука да се и остале школе из Србије укључе у октобру ове 2021. године јесте радост деце због размене обележивача са другарима из иностранства, као и могућност повезивања и размене искуства са колегама библиотекарима.

Надамо се да ће се наши обележивачи са поздравима ученика из Србије свидети нашим колегама школским библиотекарима и ученицима из других држава, а ми жељно ишчекујемо њихове, који ће нам бити лепа успомена.

Бојана Лаловић-Милановић, Дејана Михајловић
школски библиотекари