Slide 1
Image is not available
Друштво школских библиотекара Србије

Прва међународна онлајн конференција о дигиталној трансформацији у култури и образовању (1st International Online Conference on Digital Transformation in Culture and Education), одржана је од 14. до 16. априла 2021. године у организацији Секције за дигиталну трансформацију библиотека БДС преко Zoom платформе са стримовањем на YouTube каналу.

Конференција је привукла велику пажњу учесника и професионалаца из целог света заинтересованих за тему дигиталне трансформације у култури и образовању. Укупно је било 726 пријава из 43 државе света за учешће сва три дана, док је првог дана конференције скоро 300 појединаца било улоговано на платформу, а преноси на YouTube каналу имали су преко 1.300 прегледа. Поред Србије, највећи број пријављених учесника дошао је из Северне Македоније, Хрватске, САД, Грчке, Русије и Црне Горе. Конференцију је отворила Кристин Мекензи, председница IFLA (International Federation of Library Associations - Међународна федерација библиотечких удружења и институција).

Теме у фокусу биле су: IT инфраструктура у институцијама културе и образовања, дигитализација и дигиталне колекције, веб и друштвене мреже, е-каталози, апликације и технологије попут AR, VR, AI, професионални развој у дигиталној ери, друштвене последице дигиталне трансформације.

Учествовало је 53 излагача из 24 државе, док је девет предавача по позиву добило позивнице да одрже предавања у трајању од 20 минута. Такође је одржан и студентски панел који је водио проф. Ендрју Смит са Емпорија универзитета, САД.

1 min

Међу свима њима била су једино три школска библиотекара, која су приказала рад школских библиотекара Србије током прошле и ове године. Мирјана Радовановић Пејовић, актуелна председница Друштва школских библиотекара Србије, Ана Дуковић, главна уредница часописа „Школски библиотекар“ и Малина Жупањац, члан Управног одбора Друштва, објасниле су како су у времену пандемије и учења на даљину школски библиотекари позивали на онлајн читање, учење, образовање, међусобно сарађивали и делили све доступне садржаје, с циљем да сваки корисник пронађе шта га интересује и квалитетно проведе своје време.

2 min

Да све више школских  библиотекара поред традиционалних прати и савремене тенденције и захтеве образовања, облике рада и усавршавања, које собом носи савремено друштво и да већ увелико примењују и нове технологије и њима адекватне методе рада у добијању, обради и примени информација, које воде развоју вишег нивоа мишљења и развоју креативности најмлађих, посебно су истакле кроз неколико примера добре праксе:

Конкурс „Дај ми реч да је насликам“ је, уз подршку Министарства просвете, први пут за децу са сметњама у развоју расписала школа „Свети Сава“ у Шапцу. Промоција читања и ликовног изражавања ове деце - која су можда талентована, а нису вербална, много значи и деци и њиховим родитељима. Централна прослава одржана је  2. априла на Међународни дан дечије књиге и на Међународни дан деце са аутизмом и повезала је школу и Библиотеку шабачку. Тога дана књижевница Јасминка Петровић свечано је уручила  награде и отворена је изложба радова свих учесника, а све је организовала и спровела библиотекарка Александра Вуковић Курдулић. Обавеза свих нас је да за сву децу обезбедимо подстицајно окружење, a Александра то и чини.

3 min

Библиотека ОШ „Светозар Марковић“ из Краљева и ове године придружила се четвртој акцији Друштва школских библиотекара Србије „Читајмо гласно“. Читање, посебно наглас, доприноси бољем разумевању прочитаног, подстиче критичко мишљење, богати речник, покреће бројне емоције и развија машту. Читањем се негује љубав према књизи и сазнању. Слоган школске акције ове године гласио је „Читање је кључ учења“. 

Акцију су путем видео порука подржали најзначајнији савремени писци за децу у Србији. У видео прилогу може се видети и чути шта су нам свима поручили и како су гласно читали писци за децу Јасминка Петровић, Урош Петровић, Бранко Стевановић и Дејан Алексић. Акцију је осмислила, организовала и спровела школска библиотекарка Невена Мартић, у сарадњи са својим колегама. Она је истакла да многа књижевна дела ових дивних људи и великих стваралаца се налазе у књижним фондовима школских библиотека, чије полице увек позивају на читање.

4 min

Сви школски библиотекари веома су се радовали крајем прошле године што се слави 75. рођендан Пипи Дуге Чарапе, а поготово што су многи припремали прелепе поклоне овим поводом. Један посебан поклон, који се претворио у чак три поклона, направили су ученици Основне школе „Светислав Голубовић Митраљета“ из Батајнице уз помоћ Ингрид Граорац, школске библиотекарке која је прикупила рецепте ученика и направила чак три Митраљетина кувара за Пипи!

Они су израђени уз помоћ Story jumper-a, алата којим можемо креирати дигиталне књиге и уживати у њима. Захваљујући Амбасади Шведске, која је наградила овакав труд, постављена је и велика изложба у Пипину част. Изабрани су најлепши радови и награђени сви учесници.

5 min

Присутни библиотекари на конференцији били су изненађени иновативношћу и креативношћу школских библиотекара. Упркос свему, живот је победио.

Представљени радови биће објављени у електронском зборнику радова на Zenodo платформи у току ове године, па ће бити доступни свима заинтересованима који увиђају да су школски библиотекари спремни за промене.

                                                                    М. Р. Пејовић, А. Дуковић, М. Жупањац