Slide 1
Image is not available
Друштво школских библиотекара Србије

ЈУ Народна библиотека „ФилипВишњић“ Бијељина организовала је семинар за књижничаре и библиотекаре свог матичног подручја 22. септембра 2021. године са темом „Посвећен библиотекар, задовољан корисник“.

Стручном семинару присуствовали су предавачи из републике Српске и Србије - са Универзитета из Источног Сарајева, мр Сњежана Галинац, библиотекар Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву, Жељана Арсеновић, директор ЈУ Народна библиотека „ФилипВишњић“ Бијељина, Катарина Томић, директор ОШ „СветиСава“ Шабац,  и Александра Вуковић-Курдулић, члан Друштва школских библиотекара Србије, школски библиотекар ОШ „СветиСава“ Шабац.

На семинару је било речи о изазовима са којима се сусрећу библиотекари  и књижничари који раде у народним, школским, факултетским и јавним библиотекама, нарочито у време пандемије.

Александра Вуковић-Курдулић представила је јединствени књижевно-ликовни конкурс за децу и ученике који се образују по ИОП-у под називом „Дај ми реч да је насликам“ и истакла да је то круна њиховог рада у протеклој години, с обзиром на то да је настава у великој мери била огранизована онлине. Конкурсом су била обухваћена деца предшколског узраста, основци и средњошколци, који су уз подршку својих васпитача, учитеља, наставника или родитеља били мотивисани да се максимално ангажују и искажу своје таленте. Захваљујући мрежи Друштва школских библиотекара, информација о конкурсу се брзо проширила, па је у Шабац је стигло 218 радова, а учествовало је више од 80 установа из преко 20 градова Србије. Конкурс је успешно завршен 2. априла 2021. заједничком свечаношћу школе и Библиотеке Шабачке, а читав догађај подржала је дечија књижевница Јасминка Петровић која је доделила награде и отворила изложбу.

Директорка ОШ „Свети Сава“ из Шапца говорила је о акцији „Књигом до осмеха“ којом су током лета 2018. године прикупљене књиге за оснивање библиотеке у овој школи. Доласком библиотекара рад школе и настава су у многим аспектима унапређени, а своје предавање Катарина Томић је завршила речима: „Ја вам свима желим да будете посвећени библиотекари као што је моја Александра“.

Ана Дуковић