Slide 1
Image is not available
Друштво школских библиотекара Србије

Последњег дана марта 2022. године, одржана је Редовна годишња Скупштина Друштва школских библиотекара Србије. Школски библиотекари из свих крајева Србије окупили су се уживо у Читаоници уметности Библиотеке града Београда. Садржајан програм, сусрет после дужег времена, речи подршке, посвећене колеге, учиниле су да атмосфера на скупу буде посебна.

После поздравних речи представника Библиотеке града Београда, Скупштину је отворила Мирјана Радовановић Пејовић, председник Друштва. Било је присутно 68 чланова. Изабрана су радна тела: Малина Жупањац, председавајући Скупштине; Бојана Лаловић Милановић, записничар; Бојана Тошић Ранковић и Славица Хорват, оверивачи записника.

Извештаје о раду ДШБС и финансијски извештај за претходну годину поднела је Мирјана Радовановић Пејовић, председник Друштва. Усвојен је план и програм рада за 2022. годину као и финансијски план за 2022. годину. У претходној години учињено је низ корака на побољшању статуса Друштва и школских библиотекара, као и на њиховом повезивању.

Друштво је реализовало анкету о раду школских библиотекара током пандемије у школској 2020/2021. години.  Из резултата анкете може се закључити да све више школских библиотекара поред традиционалних прати и савремене тенденције и захтеве образовања, облике рада и усавршавања.

Чланови су позвани да прикажу свој рад и залагање у систему образовања кроз примере добре праксе на конкурсу „Ризница идеја и примера добре праксе“ који су се нашли на сајту ДШБС као база података успешних активности.

Друштво је подржало и позвало школске библиотекаре да учествују у ликовном конкурсу „Дај ми реч да је насликам“, који организује ОШ „Свети Сава“ из Шапца, и на тај начин дата је подршка укључивању деце у друштво у целини.

Поводом 24. маја, Дана словенске писмености и културе, а у сусрет распусту, расписан је V Литерарни конкурс „Лето без бриге, проведи крај књиге“ са темом „Онлајн или не, књига је за мене све“. Расписан је четврти по реду Фото-конкурс „Разгледница из школске библиотеке“ са темом „Селфи са омиљеном књигом“.

Национална промоција читања „Читајмо гласно”, коју је покренуло Друштво школских библиотекара Србије 2018. године, реализована је 28. фебруара 2021. године. У четвртој акцији поводом Националног дана књигеучешће је узело 175 школа са 16.841 учесника.

Друштво школских библиотекара Србије трећи пут је, у сарадњи са Друштвом за стране језике и књижевности Србије, позвало школске библиотекаре и наставнике страних језика да заједнички у својим школама обележе јубиларни 20. Европски дан језика, 26. септембар. Европски дан језика обележен је у 24 школе, уз учешће 68 наставника и 1201 ученика.

Друштво је пријавило три акредитације за семинарена Конкурсу за одобравање програма сталног стручног усавршавања наставника, васпитача и стручних сарадника за наредне три школске године. Друштво је поднело током фебруара 2021. пријаву на Конкурс Министарства културе и информисања за финансирање или суфинансирање проjеката у области издавачкe делатности – периодичне публикације из области уметности и културе у 2021. години за Зборник примера добре праксе школских библиотекара Србије.

У оквиру програма додељена је Награда „Мина Караџић“ најбољем школском библиотекару за 2021. годину и награде за ученике који су победили на Петом Конкурсу „Лето без бриге, проведи крај књиге“.У продуженом року на конкурс за најбољег школског библиотекара и Награду „Мина Караџић“ у 2021. години пријавила се колегиница, Бојана Лаловић Милановић, библиотекарка у ОШ „Прота Матеја Ненадовић“, Бранковина (50% ангажовања) и ОШ „Нада Пурић“, Ваљево (50% ангажовања). На основу богатог материјала, комисија је одлучила да се Награда „Мина Караџић” за најбољег школског библиотекара за 2021. годину додели Бојани Лаловић Милановић.

Нови, дванаести по реду број, онлајн часописа „Школски библиотекар” за 2021. годину, у издању Друштва, објављен је на сајту ДШБС и показатељ је да школски библиотекари вредно раде. Главни уредник је Ана Дуковић.

Друштво школских библиотекара Србије током 2021. године самостално је успешно организовало свој први вебинар „Школске библиотеке у теорији и пракси“, који је акредитован код Завода за унапређивање образовања и васпитања у јуну 2021. г. Вебинару је присуствовало 88 школских библиотекара из Србије и неколико колега из Републике Српске.

Почетком октобра 2021. г. одржан је онлајн XII Округли сто за школске књижнице под називом „Ауторско право и дигитално окружење“, на коме су поред учесника из Хрватске, учествовали и предавачи из региона, а међу њима чланица Друштва школских библиотекара Србије Роксанда Игњатовић, школски библиотекар ОШ „Стефан Дечански”, Београд, са запаженим излагањем „Ауторско право у школској библиотеци: поглед из Србије“.

Околности у којима смо сви радили током 2020. и 2021. године захтевале су прилагодљивост, креативност и додатно ангажовање. Број чланова фејсбук групе Школски библиотекари Србије од почетка пандемије је троструко увећан (око 1700 чланова). Фејсбук страница ДШБС активно се одржава и има преко 2700 пратилаца.

Наташа Марковић Атар,председник Надзорног одбора, поднела је Извештај о раду и дала препоруке за даљи рад. Закључак НО јесте да је Друштво у 2021. било веома активно. Председница Друштва, колегинице из Управног одбора и бројни други чланови Друштва својим су активностима успешно промовисали рад школских библиотекара, а тиме и саме интересе и циљеве Друштва. Промењени услови рада су утицали на организацију рада, али нису умањили ентузијазам и жељу да се одговори тренутним изазовима и редовним обавезама.

Свим члановима Управног одбора Друштва продужен је мандат, осим колегиници Ивани Ранковић. На њен предлог, уз једногласну подршку чланова Друштва, за новог члана изабрана је Александра Вуковић Курдулић, библиотекар ОШ „Свети Сава“ Шабац. Председник Друштва Мирјана Радовановић Пејовић једногласно је изабрана за ову функцију на период од још две године.

Једногласно је усвојен предлог Управног одбора Друштва, који је доставила Подружница ДШБС за Моравички округ, да се статус почасног члана Друштва школских библиотекара Србије додели Дубравки Илић, вишем дипломираном библиотекару, запосленој у Градској библиотеци „Владислав Петковић Дис” у Чачку. О њеном посвећеном раду говорила је Милица Бошковић, библиотекар Техничке школе из Ивањице.

Колегиница Милка Пуач из Медицинске школе у Земуну, предложила је да се покрене акција којом би све школске библиотеке имале јединствен софтвер  за рад, који би финансирало Министарство просвете. Колегиница Малина Жупањац говорила је о настојањима и уложеним напорима Друштва за претходних 16 година за побољшање статуса професије.

Потребно је наставити даљу афирмацију Друштва кроз повезивање са другим институцијама и струковним удружењима, као и осталим удружењима из области образовања. Укључивање у заједничке активности, организовање вебинара, трибина, конкурса, доприносе бољем међусобном упознавању, богаћењу искустава и воде ка заједништву и сарадњи.

Записник са Редовне годишње скупштине 2022. можете прочитати овде, а више фотографија видети овде

 

Слађана Маријанац
Ваљевска гимназија