Slide 1
Image is not available
Друштво школских библиотекара Србије

Едукативни филм „Књига не трпи нечитање“, снимљен у Основној школи „Бранко Радичевић“, освојио је прву награду на међународном фестивалу „ВОДА ВОДА – КРЕАТИВНА ЧАРОЛИЈА 2017“.

Овогодишња тема за едукативни филм била је реформа образовања. Свима је познат проблем да основци све мање читају, али је креативни тим у саставу Светлана Дробњак, професор српског језика, Тања Маљоковић, школски библиотекар и Нада Ковачевић Вељановски, родитељ, одлучио да се ухвати у коштац са овом темом на нов начин. Да је погледа осветли из свих углова, да чује и забележи шта о њој мисле деца, родитељи, учитељи, наставници, издавачи, библиотекари, писци… Све су их позвали у свој тим који је одлучио да постигне три гола на утакмици против нечитања. Први – да проблем свеобухватно и занимљиво прикаже. Други – да већ кроз рад на филму и занимљиву презентацију промовише читалачке навике. Трећи – да предложи решења која би кроз реформу образовања побољшала однос основаца према књизи и читању. Четврти гол – прва награда на међународном фестивалу, дошао је непланирано, али је донео радост целој екипи.

У завршну, седмоминутну верзију филма нису могли да уђу сви снимљени материјали. Цела школа је тих дана причала о нечитању, сви су бар на минут свраћали у библиотеку. Било да виде о чему се ради, дају изјаву, поделе идеју, помогну, учествују... Долазили су нам и гости: издавачи, писци, библиотекари из других школа... Доказали смо како ваннаставне активности могу мобилисати и децу, наставнике и родитеље, а уједно врло важну тему ставити у жижу интересовања.

Надамо се да ће филм „Књига не трпи нечитање“ бити гледан, промишљан, препричаван и да ће послужити за нове читалачке инспирације и креације. Филм можете погледати на адреси: https://www.youtube.com/watch?v=xBT_sMun1ac&t=8s.