Slide 1
Image is not available
Друштво школских библиотекара Србије

Новчић има главу и писмо, брод – крму и прамац, оно што има улаз, има и излаз... Све у животу има две стране – лице и наличје, учили су нас старији, искуснији. А ко се све може наћи преко пута нас, са наше друге стране, веома је важно да сазнамо да бисмо били безбедни и срећни.

Одувек су се догађале преваре, злоупотребе, крађе, али изгледало је као да се то дешава далеко од нас, неком непознатом. Откако компјутер има сваки дом, свет као да је дошао код нас, па ми не морамо у свет. Све информације су нам надохват руке, као и забава, дружење. Укључимо компјутер и започнемо свој виртуелни живот.

Многа деца нису упозната са опасностима које вребају са интернета, па је то био мотив библиотекарки са Новог Београда да организују сусрет 21. децембра 2017. поводом Међународног дана толеранције. У ОШ „Бранко Радичевић” дружило се више од педесеторо ђака са својим библиотекаркама, у програму који су припремили њихови другови из школе-домаћина и ОШ „Влада Обрадовић Камени”.

Sa druge strane 2

У првом делу програма приказане су три драмске минијатуре ученика ОШ „Бранко Радичевић”, које су ученици сами написали са својом наставницом, а њихова тема била је вршњачко насиље. Након тога је драмска група „Владини каменчићи” из ОШ „Влада Обрадовић Камени” извела представу „Боје мог детињства”, коју су сами смислили и припремили са својим библиотекаркама, са темом насиља на интернету. У разговору након тих извођења ученици су упознати са тим шта је толеранција, шта значи разумети и прихватити неког ко је другачији од нас.

У другом делу програма гошће су биле представнице Министарства трговине, туризма и телекомуникација, које су приказале рад Националног контакт центра за безбедност деце на интернету. Ђаци су сазнали шта никако не смеју толерисати, како да буду безбедни на интернету и шта да предузму када се догоди нешто што их уплаши или узнемири. У разговору са децом о нежељеним случајевима са којима се свакодневно срећу у раду, а до којих долази услед необавештености и несмотрености деце и одраслих, учесници радионице могли су много боље разумети ко све може бити са друге стране компјутерског екрана и како да избегну бројне опасности на интернету. Присутнима су подељени флајери са бројевима телефона и мејлом Националног центра, који деца увек могу анонимно да обавесте о насиљу на интернету и тако помогну себи или својим друговима.

Наташа Стојиљковић

библиотекарка ОШ „Влада Обрадовић Камени”