Slide 1
Image is not available
Друштво школских библиотекара Србије

Почетком новембра у Основној школи „Влада Обрадовић Камени“ на Лединама било је веома живо и весело, јер се у школи дешавала „Школабораторија будућности“, која је све присутне, децу, наставнике, родитеље и бројне уважене госте – професоре Филозофског факултета, јавне личности, представнике више удружења и школа, повела у истраживачко путовање које је отворило чудесне просторе маште с погледом у будућност, a она је овим сусретом постала још чудеснија стварност.

Овим, по свим реакцијама, изузетним догађањем, настављена је иницијатива колектива „Шкоград“ и Основне школе „Влада Обрадовић Камени“ у заједничкој акцији унапређења квалитета живота и одрживе локалне заједнице, али и сарадња покренута пројектом „Игре стваралачких пројеката“, уз размену искуства и подстицај да се заједно обележи 40 година од оснивања „Шкозоришта“, дечјег драмског студија из кога су проистекли бројни програми стваралачких радионица и иновативних пројеката – од „Школигрице“ до Битеф Полифоније, пратећег програма познатог фестивала нових позоришних тенденција – промотера креативних метода и активности драме и позоришта у образовању.

Значајном јубилеју „Шкозоришта“ дале су свој стваралачки допринос у најбољем смислу, тог незаборавног 5. новембра, управо креативне радионице „Школабораторије будућности“. Оснивач „Шкозоришта“ и цењени драмски педагог Љубица Бељански Ристић истакла је да колектив „Шкоград“ и ученици школе „Влада Обрадовић Камени“, са библиотекаркама које су предано радиле са њима, сматра настављачима 40-годишње традиције – иновативног, креативног и партиципативног драмског рада с децом. Гости ове свечаности посетили су три часа, на којима су им ученици показали како они замишљају школу будућности. То су: Шкосмос, Шкњиготека и Шкодом.

У Шкњиготеци, радионици која се одржала у библиотеци школе, учеснике су сачекале књиге које лете и раде разне необичне ствари. Али, најважније од свега, учесници су по групама стварали заједничке приче од оживљених реченица из различитих књига, а затим су те приче, уз звучне ефекте, представљали осталим учесницима. Циљ је био да се сваком учеснику омогући да осети лепоту и радост стварања уметничког дела.

Школабораторија будућности 2

На крају програма одржан је редовни месечни састанак Образовног форума, на којем је присуствовало 37 учесника, међу којима су: професори са Филозофског факултета, представници колектива „Шкоград“, представници Битеф Полифоније и Центра за драму у едукацији и уметности ЦЕДЕУМ, Националног центра Међународне асоцијације за драму/позориште и образовање ИДЕА, Удружења „Здраво да сте“, представници школе и многе колеге и сарадници. У двочасовном разговору учесници су разменили мишљења о томе како побољшати рад у школи, повезати локалну заједницу са школом, како на најбољи начин реализовати већ започете пројекте у школи и слично.

Читав догађај је за школу и локалну заједницу имао велики значај, а подржало га је Министарство културе и информисања.

Наташа Стојиљковић

библиотекарка ОШ „Влада Обрадовић Камени“