Slide 1
Image is not available
Друштво школских библиотекара Србије

Актив библиотекара општина Земун и Сурчин је заиста активан у правом смислу те речи, што показује и окупљање у петак, 12. октобра, у ОШ „Лазар Саватић“ у Земуну. Окупило се 12 библиотекара из 12 школа овог Актива и 40 ученика, како би представили активности које реализују у својим школама.

Кроз игру, плес, музику, рецитацију и драматизацију текста, које су реализоване на школској позорници ОШ „Лазар Саватић“, а које су извели ученици школа у организацији библиотекара Актива општина Земун и Сурчин, показана је добра међусобна сарадња школских библиотекара, а такође и сарадња библиотекара и наставника. Неки библиотекари су са ученицима радили на обради драмског текста, неки су припремали ученике за рецитовање, а неки су са наставницима музичке културе организовали извођење појединих музичких нумера за ову манифестацију.

Пошто је октобар месец књиге, а у октобру је и Дечја недеља и Дан школских библиотекара, библиотекари Актива општина Земун и Сурчин су објединили обележавање свих ових дешавања, заједничким наступом у ОШ „Лазар Саватић“. Гост ученика и библиотекара био је познати дечји песник Мирослав Кокошар, који је рецитовао своје најлепше стихове.

Сваки школски библиотекар обавља уобичајене послове који су предвиђени школским планом и програмом, а то су: инвентарисање, каталогизација, вођење дневне евиденције корисника, обезбеђивање различитих извора информација за ученике и наставнике, сарадња са наставницима и стручним сарадницима у пружању услуга за унапређење свих облика образовно-васпитног рада, а више од свега тога школски библиотекари промовишу и подстичу читање и самосталност ученика у учењу и развијање индивидуалне стваралачке способности и креативности.

Ово окупљање је доказ рада на развијању креативности код ученика, која често није препозната и није лако уочљива.

Аница Трнинић