Slide 1
Image is not available
Друштво школских библиотекара Србије

У току трајања ванредног стања, а поводом Светског дана књиге, Дечја библиотека „Чика Јова Змај” објавила је конкурс са насловом „Обрни, окрени причу/песму/цртеж изокрени”. У позадини конкурса je „Изокренута прича” Бранка Ћопића и ето разлога да „изокренемо ситуацију” и дa време, уместо за рачунаром, ученици проведу креативно. Прво, читајући Ћопићеву причу, а потом илуструјући и пишући своју причу, надахнути постојећом.

Очас посла ученицима је написан текст са позивом на конкурс (велико хвала одељењским старешинама који су помогле да текст до ученика брзо стигне).

Ванредно стање је трајало, а и пријаве на конкурс. Уживање је било ишчекивати радове ученика, још веће их читати и гледати. Ишчекујући резултате нисмо губили време, библиотекар је редовно постављао разне садржаје на интернет страницу школе, комуницирао са ученицима преко њихових разредних старешина, обележили смо Светски дан књиге и десила се једна дивна сарадња са другом основном школом, покренута је страница на друштвеној мрежи Фејсбук, под називом „Библио кутак”. Страница за циљ има промовисање разних културних садржаја и новости из света књиге.

На блогу библиотекарке из једне београдске основне школе, која пише дивне чланке и тиме промовише рад школског библиотекара, пронађох реченицу ,,библиотекар је чаробњак за информације”. Управо то смо ми библиотекари били у овом ванредном стању, чаробњаци за информисање о разним културним садржајима, о начинима како квалитетно употпунити време проведено код куће, помоћ ученицима како да зађу у свет дигиталних библиотека, виртуелних изложби разних светских музеја и прегршт других интересантних и поучних информација.

Са престанком ванредног стања, стигле су изванредне награде. Прво место за ликовни рад је освојила ученица четвртог разреда, друго место за ликовни рад ученик четвртог разреда и треће место за  ликовни рад ученик четвртог разреда и исти тај ученик је освојио и друго место за свој литерарни рад. Награде за ученике су изванредне, а ванредна за библиотекара – остварена је успешна сарадња са ученицима и родитељима током наставе на даљину. Библиотекар се „уселио” на кратко у њихове домове и пронашао начин да они активно и креативно проведу своје време. Ваљда магијом чаробњака из наслова текста.

Маја Куриџа
ОШ „Гаврило Принцип”, Земун