Slide 1
Image is not available
Друштво школских библиотекара Србије

Европска комисија je 28. септембра 2020. године објавила филм o пројектима који су у протеклих седам година награђени Европском језичком ознаком – European Language Label. Видео је емитован у оквиру онлајн конференције Education begins with language.

ОШ „Светислав Голубовић Митраљета“ из Батајнице са пројектом „Discovering science” представљала је Србију, а школски библиотекар Ингрид Граорац била је део победничког тима.

“Discovering  electricity – Nikola Tesla” и “Discovering Mechanics: Louis Renault” су пројекти који су повезали две школе, две земље и који су утицали на скоро стотину живота. Основна школа „Светислав Голубовић Митраљета“ из Србије и College Jean Renoir из Француске, нашле су свој пут у откривању знања и успеле у томе. „Discovering science” прожимао је целокупан рад школа у трајању од две године.

Током рада на пројектима, циљ је био да се код ученика развије комуникација на страном језику, математичке, научне и технолошке компетенције, способност да се ефективно управља својим знањем, затим да се развијају и друштвене и грађанске компетенције, као и културолошка освешћеност, па и способност да се схвати значај креативних идеја, искуства и емоција које су свуда око нас. Наставница математике Александра Даниловић као амбасадор eTwinninga у Србији укључила је школу у пројекат, eTwinning нас је спојио са Француском, наука упознала, а жеља за новим знањем која се у међувремену родила, трајно нас је повезала. Успех је био неизоставан.

Укључивање школског библиотекара у овакав пројекат био је изазов. Истраживачки рад са ученицима на историјским чињеницама, прикупљање тих чињеница и информација о култури српског и француског народа, употреба енглеског језика у комуникацији, развили су свест код ученика и о значају рада школског библиотекара.

Бити библиотекар и без библиотеке, значи бити ерудита и прикупљати и ширити стечено знање, али и бити спреман на целоживотно учење. „Свако је на свој начин показао ученицима шта значи знање, а то је наша професионална мисија“, наводи школски библиотекар Ингрид.

Током рада на пројекту школска библиотека је добила на значају. Постала је место састајања, омиљено место одржавања састанака, снимања видео материјала, комуникације српских ученика са француским ученицима путем мејла и квизова. Сама улога библиотекара у оваквим пројектима је, нема сумње, неизоставна. Фонд сваке библиотеке садржи и књиге из технике и природних наука, овај пројекат је управо био из те области, а школски библиотекар Ингрид Граорац  била је поуздан  део тима школе. Радила је са ученицима на историјском делу пројекта, упознавала ученике са Николом Теслом и Луј Реноом. Поводом пројекта у холу школе била је такође постављена изложба посвећена историјском развоју науке и аутомобилизма.

Ништа не може спутати  једног школског библиотекара да истражује. Библиотека је кроз рад библиотекарке са ученицима и наставницима у овим пројектима оживела на потпуно нов начин.

„Надам се да ће све више нас, школских библиотекара, улазити у овакве пројекте јер ту заиста осећате вредност свог радног места. Ви сте истраживач, ментор, преводилац, стручни сарадник, а сарадња са родитељима није никада била јача.  Када радите у просвети,  константно се трудите да премостите границе и нађете прави начин преношења знања. Ово је прави начин за 21. век“, каже Ингрид Граорац, школски библиотекар ОШ „Светислав Голубовић Митраљета“ из Батајнице и потпредседник Друштва школских библиотекара Србије.

Филм о награђеним пројектима можете видети на следећем линку.

Уколико желите да се ближе упознате са пројектима посетите доле понуђене странице: